Gilgames-tábla

2021.09.24. 16:19

Ritka műkincset kapott vissza Irak

Nyáron erősítette meg egy bíróság, hogy az amerikai hatóságok jogosan kobozták el a kétes eredetű 3500 éves ékírásos táblát a Hobby Lobby barkácsáruház-lánctól, amely a milliárdos tulajdonos, David Green keresztény aktivista által létesített washingtoni Bibliamúzeum számára vásárolta meg 1,67 millió dollárért 2014-ben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hasszán Nadhem Irak turizmusért, régiségekért és kultúráért felelős minisztere elmondta, büszkeség tölti el, hogy az ilyen műkincsek visszatérnek az országba.

„Az iraki műkincsek visszakerülése számomra az iraki társdalom önbecsülésének és önbizalmának helyreállításával egyenlő”

– fogalmazott.

A Gilgames Álomtábla néven ismert ritka műkincs a mai Irak területéről származik, és a legrégebbi irodalmi emlék, a sumér Gilgames-eposz részletét őrzi. A New York-i ügyészség szerint a Hobby Lobby szándékosan elhallgatta az Egyesült Államokba illegálisan bevitt tábla eredetével kapcsolatos fontos információkat.

Az ügyészség által tavaly benyújtott polgári peres dokumentumok szerint a táblát 2003-ban egy Londonban élő, közel-keleti régiségekkel foglalkozó jordániai műkereskedő vette meg. 2007-ben a kereskedő eladta egy vásárlónak 50 ezer dollárért, és az üzlethez egy hamis igazoló dokumentumot csatolt, amely azt állította, hogy a műkincset 1981-ben egy aukción vásárolták az Egyesült Államokban.

A tábla következő vásárlója 2014-ben a Hobby Lobby volt, amely ráadásul adócsalást is elkövetett, mert noha az adásvételi ügylet New Yorkban jött létre, azt oklahomainak tüntette fel, hogy ne kelljen áfát fizetnie utána.

A Gilgames-táblát, amely az iraki múzeumokból 1991-ben ellopott több ezernyi műkincs egyike lehet, 2019 szeptemberben kobozták el a múzeumtól a tulajdonjogok tisztázása céljából.

A Hobby Lobby már 2017-ben hárommillió dolláros büntetést kapott és több ezer olyan műkincset – köztük ékírásos táblákat és ősi mezopotámiai pecséteket – kényszerült átadni a hatóságoknak, amelyekről kiderült, hogy illegálisan csempészték be Irakból.

Az amerikai hatóságok közreműködésével 2008 óta több mint 15 ezer régiség került vissza mintegy 40 országba, ezen belül 5000 tárgy Irakba.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!