világháborús relikvia

2021.04.05. 11:35

Ritka Királytigris német harckocsit állítanak helyre Svájcban

Helyreállít a Svájci Katonai Múzeum egy ritka második világháborús német Királytigris nehézharckocsit, amely a második megmaradt üzemképes példány lesz a világon a háború kimenetelének megfordítására szánt szuperpáncélosból.

Deuxieme (Seconde) guerre mondiale (1939-1945) - World War II (WWII or WW2) : Pres de Stavelot (Belgique) janvier 1945 : Des fantassins (probablement de la 104e DI US) examinent un King Tiger du Kampfgruppe Peiper abandonne par son equipage ©Usis-Dite/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: Leemage via AFP

Fotó: Leemage via AFP

A Tigris 2-ként is ismert nehézharckocsit valószínűleg a francia hadseregtől kapta a semleges Svájc a világháború után; a harci jármű vélhetően részt vett az arnhemi csatában és az ardenneki offenzívában. A 68 tonnás monstrum

egyike annak a nyolc eredeti Panzerkampfwagen VI Ausf. B hivatalos elnevezésű harckocsinak, amely fennmaradt

az 1944-ben gyártott mintegy 490 példányból.

A leghíresebb világháborús német harckocsi a Tigris, de a Királytigris nagyobb, jobban páncélozott volt és nagyobb teljesítményű ágyúval rendelkezett. Páncéljának vastagsága helyenként elérte a 18,5 centimétert.

La Gleize településnél álló, második világháborúból fennmaradt Királytigris harckocsi Belgiumban
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Nem tudni pontosan, miként került Svájcba a ritka harckocsi. Ismeretes azonban, hogy a világháború után sok harckocsit szétosztottak a szövetségesek között tanulmányozás céljából, Svájcba a franciák révén kerülhetett. Az észak-svájci Fullban működő katonai múzeum 2006-ban jutott a birtokába.

Mindazok, akik jelentősebb adománnyal támogatják a szuperharckocsi helyreállítását, maguk is vezethetik majd a 700 lóerős behemótot

a múzeum melletti mezőn. A Királytigris „szörnyű állapotban” került a svájci múzeumhoz, csupa víz és rozsda volt, miután évtizedeken át ki volt téve az időjárás viszonytagságainak.

Borítókép: A német Peiper-harccsoport által elhagyott Királytigris harckocsit vizsgálnak amerikai katonák a belgiumi Stavelot-nál 1945 januárában, az ardenneki offenzíva után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!