Kilencedik század

2020.08.24. 14:33

Rendkívül ritka leletre bukkantak amatőr régészek egy izraeli ásatáson

Korai iszlám arany pénzérméket találtak izraeli amatőr régészek az ország középső részén fekvő Javne településen.

Sahar Kriszpin izraeli régész egy közép-izraeli ásatáson talált, az iszlám korai korszakában vert aranyérmét mutat 2020. augusztus 18-án.

Forrás: MTI/EPA/Sipa Press pool

Fotó: Heidi Levine

A 425 aranyérme, amely építési munkálatok során került elő a földből, mintegy 1100 évvel ezelőttről származik, az Abbászida-dinasztia korszakából. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei, Liat Nadav-Ziv és Elie Haddad közös közleményükben kiemelték, hogy a lelet rendkívül ritka, és az érmék olyan jó állapotban vannak, mintha nemrég ásták volna el őket.

A fiatal önkéntesek által talált érmékből kivágott darabok százai is előkerültek, amelyek kisebb címletként szolgálhattak. A fiatalok, akik a katonai szolgálatukat megelőző önkéntes munkát végeztek az építkezést megelőző ásatáson, először azt hitték, hogy száraz faleveleket látnak a földbe taposva. Nagyon meglepődtek, hogy egy ritka és értékes kincsre bukkantak.

Robert Kool, a régészeti hatóság érmeszakértője elmondta, hogy az elsődleges becslés szerint az együttesen 845 grammot nyomó színarany érmék a 9. századból valók, amely a Abbászida-kalifátus fénykorának számított. A kalifátus hatalma abban az időszakban a Közel-Kelet és Észak-Afrika legnagyobb részére kiterjedt.

Egy közép-izraeli ásatáson talált, az iszlám korai korszakában vert aranyérmék 2020. augusztus 18-án. A Tel-Aviv közelében fekvő Javne környékén végzett feltárásokon az előző év végén bukkantak 425, többségében a IX. században az Abbászida kalifátusban készített aranypénzre
Fotó: Heidi Levine / MTI/EPA/Sipa Press pool

Izraelben legutóbb 2015-ben bukkantak hasonló nagy érmeleletre, akkor amatőr búvárok találtak az ókori kikötőváros, Caesarea partjainál 2000 arany érmét. A kincs a 10-11. századi Fátimida-kalifátus idejéből származott.

Borítókép: Sahar Kriszpin izraeli régész egy közép-izraeli ásatáson talált, az iszlám korai korszakában vert aranyérmét mutat 2020. augusztus 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!