Mindenki jól járhat

2017.12.03. 09:30

Olcsó megoldást találtak az elefántok elijesztésére

Szárított chiliből, trágyából és vízből készült téglák égetésével tarthatják távol a veszélyeztetett, termőföldjükre azonban veszélyt jelentő elefántokat az afrikai és ázsiai farmerek.

Forrás: pixabay.com

A Botswana északi részén készített kutatást bemutató tanulmány az Oryx című lapban jelent meg. A kutatók szerint a zúzott, szárított chiliből származó gyanta irritálja az elefántok ormányát, ezért riasztószerként működik.

„Ez egy kiváló, nem mérgező és olcsó lehetőség a helyi farmereknek arra, hogy az elefántokat távol tartsák élelmet adó földjeiktől” – fejtette ki az Oxford Egyetem kutatója, Rocío Pozo.

A felfedezés segítheti az elefántok védelmét, amelyek populációját erősen veszélyeztetik Afrikában az orvvadászok, akik a tülkükért ölik le az állatokat.

Chiliösvényeket lehetne kialakítani, amelyek a farmokat körülhatárolva megtaníthatják az elefántokat arra, melyik területek biztonságosak számukra

– mondta Anna Songhurst, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány részét képezi egy szélesebb körű stratégia kidolgozásának arra, hogy csökkenthető az emberek és elefántok közötti konfliktus.

Botswanában él az világ legnagyobb afrikai elefántpopulációja. Az ország keleti részén lévő Okavango Panhandle térségében ugyanannyi ember és elefánt – 15-15 ezer – harcol egymással a földért, az élelemért és a vízért. „Egy helyi gazda akár egyetlen éjszaka elveszítheti családja egész évi élelmiszertermelését, ha elefántok dúlják fel földjét” – hangoztatta Songhurst.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!