Farsang német módra

2019.03.07. 09:16

Nem lehetnek kalózok a fiúk és hercegnők a lányok egy hamburgi óvodában

Az intézmény arra kérte a szülőket, hogy ne adjanak olyan jelmezeket a gyerekekre, amelyek a sztereotípiákat erősítik. Azaz kerüljék például a hercegnős vagy a kalózos jelmezeket.

Forrás: Shutterstock

Egy hamburgi óvoda idén megtiltotta, hogy olyan jelmezt adjanak a szülők a gyerekekre, amelyek az intézmény szerint diszkriminatívnak minősülnek – hívta fel a figyelmet az elképesztő jelenségre a 888.hu hírportál.

Arra kérjük önöket, a gyerekekkel együtt történő jelmezválasztáskor ügyeljenek arra, hogy az ne erősítsen rá a sztereotípiákra – idézi a Hamburger Morgenpost azt a levelet, amelyet a szülőknek küldött ki az óvoda.

A tilalom alá tartozik többek között a sejk- és az indiánjelmez is. Az óvoda a döntést a berlini tanácsadó központ által kiadott „Gyerekek védelme a megkülönböztetéssel szemben” című kiadvány alapján hozta meg.

A szövetségi családügyi minisztérium által kiadott kézikönyvben az áll:

„Az úgynevezett indiánok nem léteznek és soha nem is léteztek. Ezt a szót az amerikai kolonizáció idején használták a helyi lakosságra. Ezért az indiánjelmezek téves ismeretet nyújtanak a gyerekeknek, és sértik az őslakosokat.”

Az óvoda hangsúlyozza, hogy a hétköznapokban is nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális érzékenység, a diszkriminációellenesség és az előítélet-mentesség tanítására. Ezért azt sem javasolják, hogy a lányokat hercegnőnek, a fiúkat pedig kalóznak öltöztessék a szülők.

A brosúra szerzője azt javasolja, hogy a gyerekek cseréljék fel a nemi szerepet jelmezválasztáskor, azaz a lányokat öltöztessék kalóznak, a fiúkat pedig hableánynak vagy hercegnőnek.

Ehhez csak egy kis szülői bátorítás kell – teszik hozzá.

Az intézmény szóvivője, Katrin Geyer elmondta az újságnak, hogy korábban az is teljesen szokványos volt, ha valaki afrikainak öltözött, akkor banánokkal teli kosarat rakott a fejére. Szerinte ugyanez a helyzet a fent felsorolt jelmezekkel, csak még nem mindenki érti.

A németországi őrület immár odáig jutott, hogy számos szülő örömét fejezte ki az óvoda által szorgalmazott „érzékenyítés” miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!