Tudta-e?

2018.10.01. 07:37

Miért köröz a kutya lefekvés előtt?

Az ebtulajdonosok minden bizonnyal jól ismerik kedvenceiknek azt a szokását, hogy mielőtt elfekszenek szundikálni, gyakran köröznek a fekvőhelyük fölött. Most elmondjuk, honnan ered ez a viselkedés.

Jégkorszaki szokás

Gyakran megfigyelhető, hogy a kutyák szundikálás előtt rendszerint körbe-körbe sétálnak. Ez a viselkedés még a jégkorszakba, a prehisztorikus, a háziasítás előtti időkre nyúlik vissza, amikor a kutyaősök értelemszerűen még nem „ágyban, párnák közt” tértek nyugovóra, hanem maguknak kellett elkészíteni fekhelyüket, nemegyszer igen zord viszonyok között – derül ki az origo.hu összeállításából.

Bár a mintegy 20 ezer éve történt domesztikálás után a kutyák jól alkalmazkodtak az emberrel való együttéléshez, ennek ellenére is megőrizték őseik néhány túlélési praktikáját.

Genetikailag kódolt ösztön

Leslie Irvine, a University of Colorado, az amerikai Colorado állambeli Boulder város egyetemének szociológusa, aki az állatok szerepét vizsgálja a társadalomban, elmondta, hogy a kutyák őseiben a körözés szokása genetikailag kódolt viselkedési forma volt, amelynek az volt a fő célja, hogy biztonságos fészket készíthessenek. Erre értelemszerűen azért volt szükség, mert több tízezer évvel ezelőtt a vad ebek számára még nem álltak rendelkezésre azok az ember biztosította kényelmes, mesterséges fészkek, amelyek napjainkban háziasított leszármazottaiknak.

A magas aljnövényzetet és bozótot először le kellett taposniuk, hogy kényelmes fekhelyet készítsenek maguknak és kölykeiknek. Ez a rituálé a legnagyobb valószínűség szerint biztonsági óvintézkedés gyanánt is szolgált: azzal, hogy a kutyaősök körbe-körbe sétálva lesimították a füvet, egyben elhajtották a fekhelynek kinézett helyen ólálkodó kellemetlen rovarokat is. Másrészt a lenyomkodott, lesimított terület látható jel volt más fajtársak számára, hogy ez a terület már foglalt.

Még ha napjainkban a házi kedvenccé lett kutyák többnyire kényelmes párnákon, a gazdi által biztosított mesterséges fészekben szundikálnak is, az ősi viselkedési forma nem veszett ki belőlük.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!