nem csak rombolt

2019.02.25. 12:50

Megnövelte Hawaii szigetét a tavalyi vulkánkitörés

Bár a kitörés hatalmas pusztítást végzett, a sziget területe megnőtt.

Forrás: Shutterstock

Tudósok megmérték a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin tavaly felszínre törő Kilauea legújabb lávafolyamait, a friss adatok alapján volt, ahol 55 méterrel is megnövelte a szárazföld magasságát az olvadt kőzet.

Az Egyesült Államok Földtani Intézete (U.S. Geological Survey) az új adatokkal együtt előzetes térképet is készített – írta a Hawaii Tribune-Herald című lap.

A lávafolyam lélegzetelállító látványt nyújtott
Fotó: AFP/ US Geological Survey

A tavaly májusban kezdődő kitörés több mint hétszáz lakóépületet semmisített meg a Hawaii-szigeten, a láva majdnem 36 négyzetkilométert borított el.

A szárazföld területét mintegy 3,54 négyzetkilométerrel növelte meg a tengerbe omló olvadt kőzettömeg.

Az új adatok egy részét drónok és helikopterek gyűjtötték tavaly nyáron, az izzó lávafolyam hömpölygése közben – mondta Janet Babb, a Hawaii Vulkáni Obszervatórium munkatársa.

Bizonyos helyek a drónoknak túl távoliak, a helikopteres repüléshez túl veszélyesek voltak a magma és a víz találkozásakor keletkező sósav miatt, ezért további adatokat később kellett összegyűjteni.

A Földtani Intézet idén folytatja a láva borította terület vizsgálatát és pontosítja a nyáron mért adatokat – mondta Babb. Azt remélik, a láva vastagságának teljes feltérképezésével jövőre lesznek készen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!