115 éves volt

2021.04.19. 13:21

Meghalt a legidősebb amerikai, több száz leszármazottja van (videó)

A 115 éves afroamerikai nő szombaton halt meg az észak-karolinai Charlotte-ban lévő otthonában.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Meghalt az Egyesült Államok legidősebb embere, Hester McCardell Ford, aki legalább 115 éves volt, és akinek 12 gyermeke, 68 unokája, 125 dédunokája és legalább 120 ükunokája született – írja az Origo.

Az afroamerikai asszony szombaton halt meg az észak-karolinai Charlotte-ban lévő otthonában, szerettei körében – adta hírül a Charlotte Observer című helyi lap.

Hester Ford pontos születési dátuma nem ismert,

a világ legidősebb, 110 éven felüli embereit számon tartó kaliforniai szervezet, a Gerontoloy Research Group (GRG) azonban az Egyesült Államok legöregebb személyeként ismerte el. A GRG kutatásai szerint az asszony 1905. augusztus 15-én született Dél-Karolinában, családja szerint egy évvel korábban. A helyi lap szerint egy Lancaster környéki farmon nőtt fel, ahol előbb gyapotot szedett, később gyermekfelvigyázóként dolgozott. Tizennégy évesen ment férjhez, első gyermekét 15 évesen hozta világra. A család 1960 körül költözött Charlotte-ba.

A matróna kétszer olyan hosszú ideig élt, mint férje, John Ford, aki 57 évesen halt meg 1963-ban.

Élete utolsó éveiben már demenciában szenvedett, de még 112. születésnapján is tudott részleteket idézni a Bibliából.

A hozzátartozók közleménye szerint Hester Ford a népes család oszlopa és támasza volt.

– Mindannyiuknak megadta az oly égetően fontos szeretetet, támogatást és megértést. Személyében képviselte az afroamerikaiak és kultúrájuk előrehaladását Amerikában, emlékeztetett bennünket arra, hogy milyen messzire jutottunk – áll a közleményben.

Az asszony halála után a 114 éves Thelma Sutcliffe-et tartja számon az Egyesült Államokban legidősebb embereként a Gerontoloy Research Group.

A világ legöregebb embere jelenleg egy 118 éves japán asszony, Tanaka Kane.

Borítókép: 115 éves asszony keze / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!