30 év a padláson

2018.04.13. 08:51

Lopott Chagall-festményt találtak

Harminc éve lopták el egy New York-i lakásból azt a Marc Chagall-festményt, amit most visszaadnak a hajdani tulajdonosok vagyonkezelőjének - idézte az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) közleményét a BBC hírportálja.

This photo obtained April 12, 2018 courtesy of the FBI in Washington,DC shows personnel from the FBI’s Art Crime Team holding a framed work by Marc Chagall prior to its return to the owners’ estate nearly 30 years after it was stolen. Nearly 30 years after an elderly New York couple’s 1911 painting by Marc Chagall was stolen from their Manhattan home, the modernist oil-on-canvas work is being returned to the family’s estate. The painting, entitled Othello and Desdemona, was recovered last year after a Maryland man contacted the FBI’s Washington Field Office. / AFP PHOTO / FBI / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP/FBI

Fotó: Handout

Marc Chagall (1887-1985) francia festő 1911-ben készült Othello és Desdemona című képét több mint egy tucat egyéb műalkotással és ékszerrel együtt lopták el a Heller házaspár lakásából. A képen a Shakespeare-dráma címszereplője kardot tart a kezében és az ágyon fekvő feleségére tekint.

A Chagall-festmény tavaly került elő, egy washingtoni galériának kínálták eladásra, ám az kétszer is nemet mondott a vételre. Azt tanácsolta az eladónak, igazolja, hogy legálisan van a tulajdonában.

„Innentől vettük át az ügyet” – mondta Marc Hess, az FBI műalkotásokkal kapcsolatos bűnügyekre szakosodott csapatának tagja.

A marylandi férfi, aki megpróbálkozott az értékesítéssel,

évtizedeken át padlásán tárolta az alkotást egy ajtókeretből és furnérlemezből barkácsolt dobozban

- mesélte Hess.

A képet az 1980-as évek végén vagy az 1990-es évek elején kapta egy másik férfitól, aki a gyanú szerint Manhattan Upper East Side negyedének egy lakásából lopta el – olvasható a csütörtökön benyújtott periratokban.

A Heller házaspár lakását Renoir-, Picasso- és Hopper-képek is díszítették. A férfi ékszerkereskedő volt, 1998-ban halt meg, felesége 2003-ban.

A marylandi férfi kétszer is megpróbálta eladni a Chagall-képet, 2011-ben és 2017-ben, azonban a galériatulajdonos, aki dokumentumok nélkül nem vette meg tőle, végül jelentette az ügyet az FBI-nak.

„Jól dokumentált és ismert műalkotásokat ellopásuk után igen nehéz piacra dobni” – vélte Tim Carpenter FBI-nyomozó.

Az ügyész csütörtökön kérte a bíróságot, hogy adja át a képet a család vagyonkezelőjének, aki ezután aukcióra bocsátja. A bevétel a lopáskárt megtérítő biztosítóé és a vagyonkezelő támogatta jótékonysági szervezeteké lesz.

A tolvaj és az orgazda már nem büntethető, idő közben a bűn elévült. „A férfi, akit a műkincslopással gyanúsítunk, más tolvajlások miatt már ült börtönben” – közölte az FBI.

Borítókép: a lopott Chagall-festmény

AFP / FBI / Handout

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!