megerősítették a hírt

2020.05.30. 19:19

Lerombolt két 46 ezer éves ausztrál őslakos kőszállást egy bányavállalat

A Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriásvállalat megsemmisített két, felbecsülhetetlen jelentőségű, 46 ezer éves őslakos kőszállást, amikor robbantásokat hajtott végre egy vasércbánya bővítésekor a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban – közölte szerdán két, őslakosok leszármazottait tömörítő szervezet.

Forrás: Shutterstock

A világ legnagyobb vasérctermelő vállalata vasárnap hajtott végre robbantásokat a Juukan szurdok környékén, a Tom Price hegytől 60 kilométerre északnyugatra lévő térségben, és levegőbe röpítette a Juukan 1. és Juukan 2. névvel ellátott őslakos lakhelyet, amelyekben emberi életformára utaló leleteket találtak.

Az egyik felrobbantott kőszállásban korábban négyezeréves szövetmintákat találtak, amelyek bizonyították a genetikai kapcsolatot az őslakosok és a területen most élő leszármazottaik között.

Ez az egyetlen olyan ausztráliai régészeti helyszín, amely bizonyítja, hogy emberek lakták a térséget az utolsó jégkorszak idején is.

Az ausztrál kormány 2013-ban adott engedélyt a bányaipari óriásnak a környék feltárása és robbantások elvégzésére. A rá következő évben azonban egy ausztrál archeológus több olyan leletre bukkant ott, amely a legkorábbi morzsoló és daraboló eljárások használatára utaltak Nyugat-Ausztráliában. Találtak ott egy 28 ezer éves kengurucsontot, amelyből hegyes szerszámot faragtak. Ez az ismert, legkorábbi csontszerszám-készítő technológiával készült, ércmaradványokat tartalmazó eszköz, amelyet Ausztráliában találtak. Rábukkantak egy négyezeréves hajfonatra is, amely feltehetően az őslakosok által használt hajcsatba volt fonva.

A Rio Tinto nem válaszolt a dpa német hírügynökség érdeklődésére, de az ABC ausztrál közszolgálati tévének megerősítette, hogy ókori, kőből készült lakhelyeket rombolt le Nyugat-Ausztráliában.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!