Szimat

2020.02.05. 15:16

Kiszagolják a kutyák a sárga sárkánykórt

Csaknem 100 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a citrusféléket sújtó sárga sárkánykórt (huanglongbing, HLB) a speciális feladatra kiképzett keresőkutyák – derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált új tanulmányból.

Forrás: Pixabay

A citrusfélék termesztőinek egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését írja az EurekAlert tudományos hírportál.

A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) szakembere, Timothy R. Gottwald rájött, hogy bizonyos kutyafajtákat be lehet tanítani a betegséget okozó baktérium, a candidatus liberibacter asiaticus kiszagolására, és az állatok több mint 99 százalékos pontossággal képesek jelezni a mikroorganizmus jelenlétét.

Gottwald szerint a kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat, jócskán túlszárnyalva a sárga sárkánykór kiszűrésére az amerikai mezőgazdasági minisztérium által jelenleg jóváhagyott egyetlen módszer hatékonyságát.

A program keretében eddig európai tenyésztőktől származó 19 keresőkutyát képeztek ki a szakemberek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!