a nagy varázsló

2018.11.30. 16:50

Kiderült, melyik minden idők legnagyobb hatású filmje

1939-ben készült, és egy kutatás szerint ez volt a legtöbb utána készült filmre hatással.

The Wizard of Oz Le magicien d'Oz 1939 directed by Victor Fleming Judy Garland Ray Bolger Jack Haley Frank Morgan Bert Lahr. COLLECTION CHRISTOPHEL / RnB © Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Forrás: AFP / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures

Fotó: Collection Christophel

Az 1939-es Óz, a csodák csodája című klasszikust nevezték meg minden idők legnagyobb hatású filmjének a Torinói Egyetem hálózatkutatói. Az Applied Network Science című folyóiratban publikált tanulmány készítői az imdb.com nemzetközi mozis adatbázisban szereplő 47 ezer filmet elemeztek – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatók egyfajta kapcsolatháló-elemzést alkalmazva nézték meg, hogy egy adott film hány másik – utána készült – filmre van hatással, és hogy az utóbbiak maguk mekkora hatású alkotások.

Az eredmények szerint a húsz legnagyobb hatású film mind 1980 előtt készült, többségében az Egyesült Államokban.

A kutatók csak 2010 előtt készült filmeket elemeztek, mert a későbbiekAz Óz, a csodák csodáját az 1977-es Star Wars IV. rész – Egy új remény, majd az 1960-as Psycho követi a sorban. A listán szerepel továbbá a 2001: Űrodüsszeia (1968), az Aranypolgár (1941), a Casablanca (1942), A keresztapa (1972), az Elfújta a szél (1939) és a Patyomkin páncélos (1925).

A kutatást vezető Livio Bioglio szerint a kifejlesztett algoritmus a rendezők, valamint a férfi és a női színészek pályafutását is képes „kiértékelni” a legnagyobb hatású filmekben való közreműködésük alapján.

A rendezők esetében alkalmazva az algoritmus az Óz, a csodák csodájához kötődő öt rendezőt, valamint Alfred Hitchcockot (harmadik hely), Steven Spielberget (ötödik) és Stanley Kubrickot (hatodik) sorolta be a legnagyobb hatású rendezők listájának első nyolc helyére.

Amikor azonban a kutatók másfajta megközelítést használtak, hogy kikerüljék a régebbi filmek nyilvánvalóan nagyobb hatását – mivel korábban mutatták be őket, több filmre lehetett hatásuk -, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Brian De Palma került az első három dobogós helyre.

A legnagyobb hatású filmszínészek toplistájáról a szerzők megjegyezték, hogy a férfisztárok túlsúlya jellemzi, az első tízbe csak egyetlen színésznő, a Bond-filmek Miss Moneypenny-jét játszó Lois Maxwell került be.

A férfiaknál Samuel L. Jacksont, Clint Eastwoodot és Tom Cruise-t, a nőknél a James Bond-filmek Miss Moneypenny-jét, Lois Maxwellt, valamint Carrie Fishert hozta ki a legnagyobb hatásúnak az algoritmus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!