Természetvédelem

2020.02.04. 07:12

Kevesebb orrszarvút öltek meg tavaly Dél-Afrikában

Eredményesek a különböző vadvédelmi intézkedések a Dél-Afrikai Köztársaságban.

South Africa, Kalahari Desert, Black rhinoceros or hook-lipped rhinoceros (Diceros bicornis), mother and young, 3O years and 14 months old

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: CORDIER Sylvain

Tavaly 594 orrszarvút öltek meg tülkéért vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az elpusztított állatok száma már az ötödik egymást követő évben csökkent

jelentette be hétfőn az ország környezetvédelmi, erdészeti és halászati minisztériuma.

A vadorzás 2014-ben érte el csúcspontját, amikor 1215 orrszarvút öltek meg.

Azóta évről évre csökken az elejtett rinocéroszok száma Dél-Afrikában, ahol a világ orrszarvúállományának 80 százaléka él.

Az eredményt Barbara Creecy környezetvédelmi miniszter különböző vadvédelmi intézkedések együttes hatásának tulajdonítja.

A vadorzás elmúlt öt évben történt csökkenése azon férfiak és nők áldozatos munkájának köszönhető, akik nap mint nap kockára teszik életüket az orrszarvúak védelmében, gyakran közvetlen kapcsolatba kerülve könyörtelen orvvadászokkal

hangsúlyozta a miniszter.

A múlt évben elveszített orrszarvúak többségét 327-et a híres Kruger Nemzeti Parkban vagy annak közvetlen környezetében ölték meg a vadorzók. Csak ebben a nemzeti parkban 178 feltételezett vadorzót fogtak el, országszerte pedig 332 embert tartóztattak le az illegális vadászattal vagy kereskedelemmel összefüggésben.

A feketepiacon 55 ezer eurót (18,5 millió forint) is megadnak az orrszarvútülök kilójáért.

A Traffic nemzetközi természetvédelmi szervezet szerint kínai eredetű bűnszövetkezetek alakítják át gyönggyé, karpereccé vagy porrá, hogy elkerüljék a lefülelést a tülkök külföldre csempészésekor.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!