megbomlott ökoszisztéma

2019.03.01. 06:00

Jelentősen csökkent a szürke szirtcápák száma

A Franciaországhoz tartozó Új-Kaledónia vizeiben élő állatok viselkedése is megváltozott, sokkal óvatosabbak a part menti vizekben.

Forrás: Wikipedia

A Nature Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány szerint az emberi közelség 70 százalékkal csökkentette a szürke szirtcápák (Carcharhinus amblyrhynchos) előfordulását a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetcsoport körüli vizekben.

Több mint 350 víz alatti felvétel tanúsága szerint továbbá a ragadozók sokkal óvatosabban viselkednek az ember lakta területek közelében.

Az indiai-csendes-óceáni régió területén, a korallzátonyok nyílt tenger felé néző oldalán élő szürke szirtcápák színükről kapták nevüket. Testhosszuk nagyjából 2,5 méter és territoriális, valamint szeszélyes viselkedésük miatt néha kifejezetten veszélyesek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolja, elsősorban azért, mert az állatok gyakran válnak a halászat áldozatává és alacsony a szaporodási rátájuk.

Az Új-Kaledóniai Egyetem munkatársaként dolgozó Jean-Baptiste Juhel, a tanulmány vezető szerzője szerint kizárólag nagyméretű – 150 négyzetkilométernél nagyobb -, a belépést teljesen tiltó védett övezetekkel lehetne biztosítani, hogy a szürke szirtcápák olyan zavartalanul élhessenek a térségben, mint a nyílt vizeken.

A szakember szerint a korallzátonyok környékének csúcsragadozóiként a szürke szirtcápák kulcsfontosságú szerepet játszanak a tengeri ökoszisztémák egészségének fenntartásában.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a cápapopulációk megóvására irányuló stratégiák kidolgozásakor mindenképpen figyelembe kell venni az emberi jelenléttel összefüggő viselkedésbeli változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!