eltérés

2018.02.12. 19:33

Jelentős bérkülönbség van a nemek között Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 29 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők – állapította meg hétfői jelentésében az adószakértők szakszervezete.

A spanyol adóhatóság (Gestha) 2016-os adatai alapján készült beszámoló szerint a spanyol női átlagfizetés 16 281 euró (5,07 millió forint), ami 4745 euróval (1,47 millió forint) marad el a férfiak átlagbérétől.

Eltérő mértékű különbségek tapasztalhatók az ország különböző autonóm közösségeiben (Spanyolország legnagyobb közigazgatási egységei), például a legnagyobb az olló Asztúriában, ahol 38 százalékos a különbség a nők hátrányára, míg a Kanári-szigeteken ez 16,4 százalék.

A Gestha megállapításai szerint az alsó fizetési kategóriákban jóval több a nő, mint a férfi, míg a legmagasabb sávban, az évi 140 ezer eurót (43,6 millió forint) meghaladó bérezésben részesülők közül mindössze minden ötödik munkavállaló nőnemű.

A szakértők rámutattak arra is, hogy a jelenlegi tendenciák mellett 2088-ra valósulhat meg a nemek közti béregyenlőség Spanyolországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!