Rövid idő alatt

2020.05.16. 11:42

Izomtömeg-növekedést eredményezett egereknél egy génterápia

Zsírban gazdag étrendjük ellenére is megóvta őket az elhízástól.

Forrás: Shutterstock

A génterápia csökkentette az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) súlyosságát a rágcsálóknál és megóvta őket az elhízástól.

A St. Louis-i Washington Egyetem orvostudományi karának kutatói

nyolchetes egereket oltottak be egy follisztatin nevű gént hordozó vírussal.

Ez a gén blokkolja az izomnövekedés szabályozásáért felelős fehérje aktivitását az izomban.

A génterápia révén az egerek jelentős izomtömegre tettek szert anélkül, hogy a szokásosnál több testmozgást végeztek volna.

A kutatók szerint noha a rágcsálók továbbra is zsírban gazdag étrendet folytattak és nem mozogtak többet a megszokottnál, izomtömegük több mint megkétszereződött és az erejük is csaknem duplájára nőtt.

Ezeknél a „szuperegereknél” továbbá kevesebb volt az oszteoartritisszel összefüggő porckárosodás, alacsonyabb a gyulladásos sejtek és fehérjék száma az ízületeikben, kevesebb anyagcsere-problémával küzdöttek, egészségesebb szívvel, valamint érrendszerrel rendelkeztek, mint a génterápiában nem részesült társaik. Ezen kívül jóval kevésbé voltak érzékenyek a fájdalomra.

A kutatók egyik aggodalma az volt, hogy a génterápia által kiváltott izomnövekedés egy része fájdalmas lesz. Ám az egerek szívműködése, valamint a szív- és érrendszeri egészségük egésze javult.

A szakemberek szerint hosszú távú tanulmányokra lesz szükség a vizsgált génterápia biztonságosságának megállapításához.

Amennyiben biztonságosnak bizonyul, akkor különösen hasznos lehet például az izomdisztrófiával küzdő páciensek esetében.

A kutatók a Science Advances című folyóirat internetes kiadásában publikálták a tanulmányukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!