Új technológia

2021.02.28. 13:01

Hőkamerás felvételekkel segítik a vadon élő ormányosok védelmét

A Londoni Állattani Tásaság projektének célja, hogy segítse az ázsiai és afrikai vadonban élő elefántok és a közvetlen környezetükben élő emberek békés együttélését.

A farmer look at his cattle drinking water in one of the dry channel of the wildlife reach Okavango Delta near the Nxaraga village in the outskirt of Maun, on 28 September 2019. - The Okavango Delta is one of Africa's last remaining great wildlife habitat and provides refuge to huge concentrations of game. Botswana government declared this year as a drought year due to no rain fall through out the country. (Photo by MONIRUL BHUIYAN / AFP)

Forrás: AF

Fotó: MONIRUL BHUIYAN

Állatkerti elefántokról készített 30 ezer hőkamerás felvétellel segítik a vadon élő ormányosok védelmét.

A Londoni Állattani Tásaság (ZSL) whipsnade-i állatkertjének gondozói játék, evés és minden egyéb tevékenység közben örökítették meg hőkamerával a park elefántjait, létrehozva a világ legnagyobb ilyen típusú képgyűjteményét – írja a BBC News.

Alasdair Davies, a ZSL szakértője szerint a projekt célja, hogy segítse az ázsiai és afrikai vadonban élő elefántok és a közvetlen környezetükben élő emberek békés együttélését.

Az adatbázis segítségével beprogramozzák a vadkamerákat az elefántok felismerésére az általuk kibocsátott hő alapján. A kamerák érzékelik, ha egy elefánt közeledik, akár a sötétben is, és figyelmeztető jelzést adnak le.

A települések terjeszkedése és az elefántok természetes élőhelyeinek zsugorodása miatt egyre gyakoribbak az emberek és állatok közötti konfliktusok, amelyek jelentős fenyegetést jelentenek a vadon élő ormányosokra Ázsiában és Afrikában.

Csak Indiában évente 400 ember és 100 elefánt veszti életét amiatt, mert a nagytestű emlősök megrongálják a termést és az épületeket.

A szakemberek reményei szerint az új technológia egy megfizethető megoldás lesz az emberek és állatok harmóniában való együttélésének és a veszélyeztetett állatok védelmének elősegítésére.

A ZSL ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló kezdeményezések veszélybe kerülnek a nagy-britanniai állatkertnek a járványügyi korlátozásokból fakadó anyagi nehézségei miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!