Különleges történelmi dokumentum

2017.11.25. 18:44

Hitler akvarelljével gyarapodott egy holland közgyűjtemény

A hollandiai háborús dokumentációs központba került egy Adolf Hitler által Bécsben festett akvarell.

A későbbi náci vezető kutatók szerint 1908 és 1913 között festhette a bécsi belvárost ábrázoló képet. Az alkotás egy nő tulajdonában volt, aki azonnal megvált a képtől, amikor felfedezte, kinek az aláírása van a hátoldalon.

Az akvarellt még a nő apja vásárolta fillérekért egy piacon, és fogalma sem volt róla, ki festette. Később megpróbálta eladni az akvarellt, de egyetlen aukciósház sem vette meg.

A kép, amelyen az „A. Hitler” aláírás olvasható, mostantól különleges történelmi dokumentumnak számít. Hollandiában egyébként eddig ez az egyetlen ismert kép az egykori náci vezetőtől.

Hitler egyik festménye, amelyet a bécsi Operáról készített 1912-ben. A cikkünkben szereplő akvarell nem azonos ezzel. Forrás: Wikipedia

Hitler eredetileg művésznek készült, de többszöri próbálkozás után sem vették fel a bécsi Művészeti Akadémiára. Ezután egy ideig képeslapok rajzolásából élt Bécsben és Münchenben. Összesen két-háromezer rajzot, akvarellt és olajfestményt készített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!