veszélyes vidék

2020.03.19. 16:05

Hegyvonulatokon át vezet a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyének útja

Norvég hajtó nyerte meg idén a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyét, az alaszkai Iditarodot.

Musher preparing and training his dogs in autumn for the Iditarod. Denali Highway: Paxson to Cantwell, Alaska. Biosphoto / Robert Valarcher

Forrás: AFP / Biosphoto / Robert Valarcher

Fotó: Biosphoto

A 47 éves Thomas Waerner szerda kor reggel szelte át a célvonalat Nome-ban, 9 nap 10 óra 37 perc és 47 másodperc alatt teljesítve a csaknem 1600 kilométeres távot.

A győztes hajtó azonnal köszönetet mondott a szánja elé befogott 10 kutyájának és simogatással, jutalomfalattal kedveskedett nekik.

Waerner nyereménye legkevesebb 50 ezer dollár lesz és egy új kisteherautót is kap. A pénzjutalom pontos összege attól függ, hogy hány hajtó fejezi be a versenyt, mert annak megfelelően osztják szét a pénzdíjat.

Wearner mindössze másodszorra vágott neki a versenynek, 2015-ben a 17. helyen végzett. Ő a harmadik norvég hajtó, akinek sikerült elhoznia a trófeát.

Az idei verseny március 8-án indult Anchorage-tól északra, ahonnan 57 hajtó – az elmúlt két évtized második legkisebb mezőnye – indult útnak.

A versenyzők útja két hegyvonulaton, a befagyott Yukon folyón és a Bering-tenger parti jegén át vezet Nome-ba, Alaszka nyugati partjára.

A futam egyike azon kevés amerikai sporteseménynek, amelyet nem töröltek a koronavírus-járvány miatt. A szervezők ugyanakkor arra kérték a rajongókat, hogy ne repüljenek Nome-ba, mivel sok másik alaszkai városhoz hasonlóan ott is bezárták a középületeket.

A csaknem 1600 kilométeres táv hivatalos ellenőrzőpontjainak egy részét a falvakon kívülre helyezték át, hogy minimalizálják az érintkezést.

Az először 1973-ban megrendezett Iditarodra árnyékot vet, hogy a PETA állatvédő szervezet szerint a verseny története során több mint 150 kutya pusztult bele a hajtásba. A szervezők vitatják ezt a számot, ugyanakkor többszöri kérés ellenére sem közölték a saját adataikat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!