utoljára 1416-ban

2020.05.18. 18:18

Hatszáz év után először születtek vadon fehér gólyák Nagy-Britanniában

A gólyapár, amely már tavaly is próbálkozott az utódnemzéssel, szorgosan eteti öt fiókáját a tölgyfán lévő fészekben.

15 May 2020, Lower Saxony, Laatzen: A stork feeds the young stork on an eyrie in the Leinemasch in the Hannover region. Photo: Julian Stratenschulte/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Julian Stratenschulte

Csaknem 600 év után először születtek vadon fehér gólyák Nagy-Britanniában – írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A White Stork Project nevű kezdeményezés bejelentése szerint az öt fióka pénteken bújt ki a tojásból a délkelet-angliai West Sussex megyei Knepp birtokon lévő három gólyafészek egyikében.

A helyiek beszámolója szerint a gólyapár, amely már tavaly is próbálkozott az utódnemzéssel, ám sikertelenül, szorgosan eteti fiókáit a tölgyfán lévő fészekben.

A White Stork Project szakemberei szerint utoljára 1416-ban jegyeztek fel fehérgólya-születést Nagy-Britanniában: akkor az edinburghi St. Giles-székesegyház tetején bújtak ki a tojásból a fiókák.

A projektben résztvevők azt szeretnék, ha 2030-ig egy legkevesebb ötven költőpárból álló fehérgólya-populáció jönne létre Anglia déli részén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!