Genetikai szenzáció

2021.09.14. 14:31

Hat éven belül feltámaszthatják a gyapjas mamutot!

A szakembereket régóta foglalkoztatja, hogy ismét megteremtsék és visszatelepítsék a természetbe az állatot.

Forrás: Shutterstock

A The Guardian lapjában megjelent kutatás szerint a tudósok valójában elefánt-mamut hibridet akarnak létrehozni. A fantasztikus vállalkozásnak az adott lökést, hogy a Colossal biotudományi és genetikai vállalat 15 millió dollárt, vagyis 4,4 milliárd forintot fektetett a kutatásba. A Colossal két társalapítója, a tech- és szoftvervállalkozó Ben Lamm, illetve a Harvard orvosi karának genetikaprofesszora, George Church szerint hat éven belül meg is születhet az első hibrid.

A tudósok most elsőként olyan embriókat hoznak létre a laboratóriumokban, amelyek hordozzák a mamutok DNS-ét. A projektben a kihaláshoz közel álló ázsiai elefántok bőrsejtjeit használják fel, majd programozzák át sokoldalúbb őssejtekké.

A mamutok génjeit, amelyek felelősek például a vastag szőrzetéért és a szigetelő zsírrétegéért, úgy azonosítják, hogy a permafrosztból, vagyis az úgynevezett örök jégből előkerült állatok maradványait összehasonlítják a rokon ázsiai elefántok DNS-ével.

A mamutok jellemzőivel ellátott embriókat aztán beültetik egy állat méhébe. Ezenkívül mesterséges méhben is nevelhetik az apró hibrideket. Így a kutatók reményei szerint néhány éven belül megszületik az első hibrid borjú. A kutatók célja, hogy egy mamuthoz hasonlóan élő, mínusz 40 fokot is elviselő, elefántként és mamutként viselkedő hibridet alkossanak.

A mamutok 10 ezer évvel ezelőtt haltak ki.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!