Madárszörny

2019.08.14. 12:02

Gigantikus méretű pingvin maradványaira leltek Új-Zélandon

Emberméretű, nagyjából 1,6 méteres, 80 kilogrammos ősi pingvin maradványait azonosították az új-zélandi Waiparában.

Forrás: Shutterstock

A fosszíliákat az ország Déli-szigetén fedezték fel tavaly – írta szerdai közleményében a christchurchi Canterburyi Múzeum.

A 66-56 millió évvel ezelőtt élt röpképtelen madár maradványai újabb taggal gazdagították Új-Zéland gigantikus, kihalt élőlényeinek családját, amelynek tagja már a világ legnagyobb papagája, egy hatalmas sas, egy óriási denevér, valamint a moa nevű futómadár.

Új-zélandi óriáspingvinek rekonstrukciós rajza
Fotó: Chris Gaskin / Geology Museum – University of Otago / AFP

A pingvinszörny kövületeit 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus. A Canterburyi Múzeum és a frankfurti Senckenberg Természettudományi Múzeum szakértői elemezték a csontokat, és azt állapították meg, hogy egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, amelynek a Crossvallia waiparensis nevet adták.

A faj legközelebbi ismert rokona a Crossvallia unienwillia, amely körülbelül ugyanakkor élhetett, megkövesedett maradványait 2000-ben fedezték fel az antarktiszi Cross Valley-ben.

A Canterburyi Múzeum kurátora, Paul Scofield elmondta, hogy a rokon fajokhoz tartozó madarak fosszíliáinak feltárása Új-Zéland és az Antarktisz szoros kapcsolatát bizonyítja.

„Amikor a Crossvallia fajok éltek, az Antarktisz képe nagyon eltért a maitól: a jeges kontinenst erdők borították és az éghajlata sokkal melegebb volt” – magyarázta.

A ma élő pingvinfajok legnagyobbika a császárpingvin, egyedei 1,3 méteresre is megnőnek, súlyuk a 23 kilogrammot is elérheti.

Borítóképünk illusztráció, rajta egy császárpingvin látható

Címkék#pingvin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!