Új élet

2019.03.01. 14:07

Fiatal óriásteknősöket engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken (videó)

A páncélosok betelepítése a sziget ökológiai regenerálódását célzó projekt része.

Forrás: Shutterstock

A Galápagos-szigeteken őshonos, 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon az Ecuadortól mintegy 970 kilométerre elterülő szigetcsoport egyik tagján, annak ökológiai regenerálódása érdekében – közölte az ecuadori környezetügyi minisztérium.

A szaktárca közleménye szerint a Chelonoidis hoodensis fajba tartozó hüllőket szigorú karanténeljárást követően engedték szabadon a csendes-óceáni szigetcsoport szívében fekvő Santa Fe-szigeten.

A cél, hogy olyan teknősfajjal népesítsék be újra a szigetet, amely hasonlít a területről több mint 150 évvel ezelőtt kihalt őshonos fajhoz.

Jorge Carrion, a betelepítést végző Galápagos-szigetek Nemzeti Park igazgatója szerint a szabadon engedett teknősök mindegyikét ellátták mikrochippel, ami megkönnyíti az állatok megfigyelését.

A szakember szerint a teknősök a szigetcsoport legnagyobb testű növényevői, és a Santa Fe-szigeten való szabadon engedésük célja, hogy természetes szerepüket betöltve, a helyi ökoszisztéma „kezelőivé” váljanak, és hozzájáruljanak a faj elterjedéséhez.

A teknősök szabadon engedéséről a New China TV felvételeket is készített:

A projekt keretében minden évben újabb fiatal teknősöket engednek szabadon a szigeten 2026-ig.

„A 2015-ben szabadon engedett első csoport egyedei ma már 10-12 évesek, ami azt jelenti, hogy a következő 5-7 évben várhatóan megkezdik a szaporodást” – mondta Washington Tapia, a kezdeményezés vezetője.

A most szabadon engedett példányokkal csaknem 550-re nőtt a betelepített teknősök száma.

A Galápagos-szigetek 1978-ban került fel az UNESCO világörökség listájára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!