a jég fogságában

2019.08.30. 11:09

Fény derülhet a százhetven éve elsüllyedt Terror hajó rejtélyére

Szinte eredeti állapotában találták Sir John Franklin angol sarkkutató HMS Terror nevű, az Északi-sark térségében 1846-ban eltűnt hajója belsejét kanadai búvárrégészek, akik augusztusban hét napon át tárták fel a roncsot.

Forrás: Wikimedia

Fotó: William Smyth

A Vilmos király-szigetnél lévő Terror-öböl mélyén nyugvó hajóroncson megőrződött leletek magyarázatul szolgálhatnak arra, mi történt a majdnem két évszázada elsüllyedt sarkkutató hajóval – közölték szerdán kanadai illetékesek, ismertetve a feltárás első eredményeit.

Az angol sarkkutató 1845-ben indult expedícióra az Erebus és a Terror nevű hajókkal az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására.

1846-ban mindkét hajó a jég foglya lett a Vilmos király-szigetnél, legénységük a következő hetekben éhezés, skorbut és ólommérgezés miatt meghalt.

Két bálnavadászhajó látta utoljára a hajókat 1846 augusztusában az öbölben.

Ezek a tányérok több mint 170 éve nyugszanak a hajó hideg hullámsírjában
Fotó: Ryan Harris / AFP/Parks Canada Agency

Az Erebus roncsát 2014-ben, a Terrorét 2016-ban találták meg, mintegy 46 méterre egymástól a hullámsírban. A Terrort feltáró búvárrégészeket meglepte, hogy milyen páratlanul jó állapotban őrződött meg a hajó. Ennek oka, hogy a tengeri üledék a legjobb körülményeket biztosítja a megőrzéshez: a kevés oxigén segíti, hogy a szerves anyagból készült tárgyak megmaradjanak – derül ki a régészek feltárásról szóló közleményéből.

Az étkezdében lévő polcokon tányérok és más tárgyak sorakoznak egy asztal mellett.

Ryan Harris, a feltárás vezetője sajtótájékoztatóján hangoztatta, a roncsban talált írásos anyag fényt deríthet arra, mi történt, feltárhatja az események időrendjét. A hajó propellere a helyén van. Nincs nyoma annak, hogy a vasmacskákat leeresztették volna, az ablakokat nem deszkázták be, hogy megvédjék az embereket a zord sarki időjárástól.

„Úgy tűnik, hogy a hajó működő állapotban volt, ez más bizonyítékokkal együtt azt sugallja, hogy váratlanul süllyedt el, és igen gyorsan hagyta el a legénység” – tette hozzá.

A régészcsoport a Terror háromdimenziós szerkezeti feltárására és belsejének átkutatására összpontosított. A legénység szálláshelyéül szolgáló alsó fedélzet több mint 90 százalékáról nyertek jó felvételeket. Csak Francis Crozier kapitány alvókabinjába nem tudtak bejutni.

A videofelvételeken jól láthatók a helyükön lévő ágyak és asztalok, rajtuk tányérokkal és üvegpoharakkal. Harris közölte, hogy a régészcsoport reméli, jövőre visszatérhet, és megkezdheti a hajó tényleges feltárását.

Borítókép: A HMS Terror a jég fogságában William Smyth festményén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!