Nehézségek

2017.12.10. 22:22

Fejtörést okoz az építészeknek a Tádzs Mahal kupolájának megtisztítása

Az indiai mauzóleum falainak és minaretjeinek 2015-ben kezdődött megtisztításával már szinte végeztek a munkások. Ám a falakhoz felhúzott fémállványok túlságosan nehezek és merevek a kupolához.

A munkások természetes agyagpasztát használtak, hogy eltávolítsák a sárga elszíneződést, és visszaállítsák a márvány csillogó fehérségét. Ám a falakhoz felhúzott fémállványok túlságosan nehezek és merevek a kupolához – magyarázta Buvan Vikrama, az indiai régészeti hatóság felújítást felügyelő illetékese.

Vikrama elmondta: a szakemberek azon gondolkodnak, hogy különleges, bambuszból készült állványzatot terveznek. Volt már erre példa, amikor az 1940-es években állagmegőrzési munkálatokat végeztek az épületen – tette hozzá.

A múltban elégséges volt, ha az eső lemosta a Tádzs Mahalt, de az elmúlt 25 évben a légszennyezés súlyos károkat okozott. Mindenhol jól láthatóan sárgává vált az épület. Sőt azok a helyek, amelyeket nem ért az eső, egyenesen elfeketedtek – magyarázta.

Közölte, hogy a kupola megtisztítása valószínűleg 10 hónapig fog tartani, jövőre fogják elkezdeni és 2019-ben befejezni. A felújítás félmillió dollárba kerül.

A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet évente hét-nyolcmilló turista látogatja.

Az indiai legfelső bíróság pénteken utasította Uttar Pradesh szövetségi állam kormányát, hogy „pragmatikus, futurista” politikát dolgozzon ki a Tádzs Mahal és környezete védelme érdekében, mondván, a páratlan épületet nemcsak a következő 25-50 évre kell megvédeni, hanem legalább 400-500 évre.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!