a nyilvánosság átka

2018.01.11. 09:53

A Facebook buktatta le a jakuza volt főnökét

A Facebookra felkerült fényképe alapján vették őrizetbe Thaiföldön a jakuza egyik volt vezetőjét, akit egy rivális bűnbanda főnökének meggyilkolása miatt köröztek 14 éven át – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

This handout photo taken on January 10, 2018 and received by the Royal Thai Police shows retired Japanese crime boss Shigeharu Shirai (C), 72, being paraded to show his gang-style tattoos to reporters at a police station after his arrest in the central Thai province of Lopburi. The retired Japanese crime boss has been arrested in Thailand ending more than 14 years on the run after photos of his 'yakuza' tattoos and a missing little finger went viral. / AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE / Handout / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: afp

A 74 éves Sigeharu Sirait Thaiföld központi részén, Lopburi tartományban fogták el egy japán-thaiföldi rendőri művelet eredményeképpen szerdán, öt hónappal azután, hogy a férfiről készült fényképek, amelyen jól láthatók a jakuzára tagjai jellemző tetoválások, felkerültek a közösségi oldalra – közölte a Ukrit Phuklan helyettes rendőrparancsnok.

A fényképek 2017 augusztusában készültek, és a Facebookra egy tetoválásokért rajongó thaiföldi férfi tette fel őket. Azt írta, hogy bálványozza a japán férfit, öregkorában ő is ilyen jóvágású akar lenni.

Az eredeti poszt, amelyre csütörtökig 6 ezren reagáltak, és amelyet 14 ezren osztottak meg, felkeltette a japán rendőrség figyelmét, a tokiói rendőrök kapcsolatba léptek a thaiföldi kollégákkal – mondta Ukrit. Hozzátette, a férfi bevallotta, hogy a japán rendőrség őt keresi, és vezetője volt a jakuza egyik alcsoportjának, a Kodokainak, de elutasította a gyilkosság vádját.

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint a férfit azzal vádolják, hogy 2003-ban a japán Mie prefektúrában, más gyanúsítottakkal együtt, agyonlőtte egy rivális bűnszövetkezet egyik vezetőjét.

A japán rendőrség szerint a férfi szinte egész testét borító tetoválás és a hiányzó kisujj is a jakuzára jellemző rituálékon való részvételre utal.

A rendőrség által közreadott fotó Sirai kézfejeiről
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: THAI ROYAL POLICE

A thai rendőrség szerint Sirai a gyilkosságot követően, 2005-ben utazott a délkelet-ázsiai országba, és a fővárostól, Bangkoktól 150 kilométerre északra Lopburiba telepedett, ahol a barátai éltek.

A férfit Thaiföldön most megvádolták azzal, hogy túllépte az országban engedélyezett tartózkodási időt, amiért 625 amerikai dollárig (164 ezer forint) terjedő pénzbírságot kell fizetnie. A hatóságok ezután kitoloncolják Japánba, de csak akkor, ha rendezte pénzbüntetését – közölte a helyi rendőrség.

Borítókép: Sigeharu Sirai tetoválását mutatják a rendőrök az újságíróknak 2018. január 10-én

AFP PHOTO / THAI ROYAL POLICE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!