szélsőséges időjárás

2021.01.13. 07:48

Évtizedek óta nem látott hideget mértek Spanyolországban

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) tájékoztatása szerint a leghidegebb, mínusz 25,4 Celsius-fok az Aragón tartományban található Bellóban volt. A térségben több mérőállomás mínusz 25 fok alatti hőmérsékletet jelzett.

Madrid, 2021. január 9. Havat takarít autójáról egy nõ Madridban 2021. január 9-én. A rendkívüli havazás jelentõs fennakadásokat okoz a spanyolországi közlekedésben, Madridban leállították a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait és nem járnak az elõvárosi vonatok sem. A hóesés, illetve egy áradás két-két ember halálát okozta. MTI/AP/Andrea Comas

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrea Comas

Kemény tél köszöntött a spanyolokra. Az országban helyi hidegrekordok is megdőltek, például Teruelben, ahol most mínusz 21 fokot mértek. Ebben a városban a leghidegebb eddig 2001-ben volt, akkor mínusz 19 fokot mutattak a hőmérők.

A szokatlanul hideg, fagyos időjárás leginkább négy tartományt érint az országban: Aragónt, Kasztília és Leónt, Kasztília-La Manchát és Madridot.

A spanyol fővárosban a repülőtéri meteorológiai mérőállomás mínusz 13,2 fokot regisztrált, itt ilyen alacsony hőmérsékletre 1973 óta nem volt példa.

Járókelők mennek a madridi Paseo de la Castellana sugárúton a hóesésben, Madridban

Fotó: Andrea Comas / MTI/AP

A fagy nagyban nehezíti az elmúlt hétvégi rendkívüli havazás utáni takarítási munkálatokat, Madrid városában például a főútvonalak nagy része már járható, de a mellékutcákat továbbra is hó borítja, amely ráadásul ráfagyott az aszfaltra.

A mentőszolgálat arról számolt be, hogy az elmúlt egy napban a riasztások több mint felét a jegesedés okozta balesetek miatt kapják, több kórház is az esetszámok jelentős növekedését jelentette a sürgősségi ellátásban.

A fővárosban három nap szünet után megindult az autóbusz-közlekedés, azonban a kétszáz vonalból egyelőre csak 28 működik.

A metró továbbra is 24 órában üzemel, forgalma több mint 30 százalékkal emelkedett meg. Az utasok túlzsúfoltságra panaszkodtak a reggeli csúcsforgalomban.

Az Adolfo Suárez Madrid-Barajas nemzetközi repülőtér továbbra is csak részlegesen működik, sok a törölt járat, és még mindig vannak utasok, akik péntek óta várakoznak a reptéren, de egyelőre nem tudják, hogy mikor utazhatnak. Bizonytalanok azok is, akik Spanyolországba utaztak volna az elmúlt napokban, számukra a koronavírus-járvány miatti korlátozások könnyítéseként az eredeti 72 órához képest 24 órával meghosszabbították a negatív PCR-tesztek elfogadásának idejét.

A madridi tartományban egész héten zárva maradnak az oktatási intézmények, de mától távoktatásban kezdetét veszi a tanév második féléve. Az elmúlt napok időjárása 167 iskolákban okozott károkat.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter sajtótájékoztatón közölte: megkezdték a kárfelmérést, ezt követően dönthetnek arról, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítanak-e egyes térségeket.

Borítókép: Havat takarít autójáról egy nő Madridban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!