illegális bevándorló

2017.09.21. 09:38

Épp hogy felbukkant egy bölény, a németek agyonlőtték

Kétszázötven éve halt ki a bölény a német tájakról, de ahogy megjelent egy, azonnal kilövette egy brandenburgi tisztviselő.

A nemzetközi WWF szervezet pénteken bejelentette, hogy feljelenti azt a német hivatalnokot, amelyik Németország keleti részén elrendelte, hogy lőjenek le egy európai vadbölényt, mondván, hogy veszélyezteti a lakosságot. A természetvédők szerint ez az állatfaj kétszázötven éve tűnt el Németországból.

Chris Heinrich, a WWF testületi tagja szerint „bűncselekmény kilövési parancsot adni egy törvény által szigorúan védett állatra úgy, hogy valójában nem jelent veszélyt”. Hozzátette: kétszázötven éve óta először jelenik meg a németországi természetben európai vadbölény, erre minden, amit a hatóság tenni tud, annyi, hogy kilövi.

Egyébként a bölényt az Odera menti Lebus városka közelében fedezte fel egy férfi szerdán, ő jelentette a hatóságoknak a rendőrség szerint. A hatóságok ezután döntöttek az állat meggyilkolásáról. Csütörtökön két vadász végre is hajtotta az „ítéletet”. A lengyel hatóságok szerint a bölény a lengyel nemzeti parkból kóborolt el.

A brandenburgi környezetvédelmi miniszter szerint a bölény nem veszélyes állat, Jörg Vogelsänger a Der Tagesspiegel-nek azt mondta: ha az lenne, „fél Lengyelországot veszélyes körzetnek nyilvánították volna, ugyanis az európai vadbölény ott nemzeti szimbólum.”

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint békésebb eszközökkel is meg lehetett volna oldani a helyzetet, például nyugtatóval, amit bármelyik vidéki állatorvostól be lehetett volna szerezni.

Chris Heinrich a rossz felkészültségű vezetőket hibáztatta az eset miatt, hozzátette, hogy Brandenburg korábban is rosszul oldotta meg a vadállatok körül felmerült kérdéseket, ezt bizonyítja az, ahogyan a farkasokkal és jávorszarvasokkal szemben eljártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!