kié lesz?

2019.02.04. 10:28

Elveszettnek hitt festményt fedeztek fel egy kiállításon

Egy houstoni múzeum adta kölcsön egy potsdaminak, és így került az állítólagos örökösök látóterébe.

Forrás: Shutterstock

Egy nácik által elkobzott festményt követelnek vissza egy zsidó származású francia gyűjtő örökösei: az alkotás egy texasi múzeum gyűjteményébe tartozik, de jelenleg egy potsdami múzeum kiállításán szerepel – írja a Múltkor.

Egy houstoni múzeum adta kölcsön a festményt egy potsdaminak, és így került az állítólagos örökösök látóterébe.

Jó ideje elveszettnek hitték a festményt, amelyet elmondásuk szerint a nácik koboztak el felmenőjüktől, egy zsidó származású francia műgyűjtőtől. A szóban forgó alkotás Henri-Edmond Cross (1845-1910) francia festőművész Regatta in Venice című festménye, amely jelenleg a potsdami Barberini Múzeum retrospektív kiállításán szerepel. Az 1903-1904-ben született olajfestményt a houstoni Szépművészeti Múzeum adta kölcsön a németországi intézménynek.

Az apró, pontszerű ecsetvonásokból felépülő festményen számos gondola látható, a háttérben Velence városával. A család ügyvédje, Christoph Partsch szerint a festmény eredetileg a zsidó származású francia gyűjtő, Gaston Levy tulajdona volt, de az alkotást 1940-ben elkobozták a nácik. Az ügyfeleim csupán most értesültek ennek a rég elveszett festménynek a felbukkanásáról és követelik annak visszaszolgáltatását – mondta az ügyvéd. Annyit lehet tudni a családról, hogy Európában élnek.

A potsdami tartományi bíróság a jövő hétig adott határidőt a Barberini Múzeumnak, hogy reagáljon a család követelésére.

A potsdami intézmény együttműködik a houstoni múzeummal az ügyben, és azon vannak, hogy minél előbb tisztázzák a jogos tulajdonos kilétét. A Barberini Múzeum szerint a második világháborút követően a festmény az Egyesült Államokban bukkant fel, ahol 1958-ban a houstoni múzeumnak adományozták.

A származás kérdése különösen fontos Cross esetében, tekintve, hogy olyan művészről van szó, akinek a munkássága a feledés homályába merült

Németországban, mivel a nácik a német gyűjteményekben is fosztogattak.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!