viszlát, Manukura!

2020.12.29. 07:42

Elpusztult a világ egyik legritkább madara

Elpusztult Manukura, az új-zélandi fehér kivi, a világ egyik legritkább madara.

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / DEPARTMENT OF CONSERVATION / Mike Heydon / HO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout photograph taken on 1 May 2011 by the Department of Conservation shows a rare white kiwi chick at Pukaha Mount Bruce on 1 May 2011. The birth of a rare white kiwi has capped the most successful breeding season since efforts to save the endangered New Zealand bird began at a North Island sanctuary, wildlife authorities say. The male kiwi chick, named Manukura -- meaning "of chiefly status" in the Maori language -- hatched on May 1 at the Pukaha sanctuary north of Wellington, the Department of Conservation (DOC) said this week. AFP PHOTO / DEPARTMENT OF CONSERVATION / Mike Heydon / HO (Photo by Mike Heydon / DEPARTMENT OF CONSERVATION / AFP)

Forrás: AFP / DEPARTMENT OF CONSERVATION

Fotó: Mike Heydon

Manukurát december elején szállították be az Új-Zéland Északi-szigetén fekvő Palmerston North-beli Massey Egyetem vadon élő állatokkal foglalkozó kórházába, mivel a vadőrök azt észlelték, hogy veszített a súlyából. A vizsgálat megállapította, hogy

egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem képes lerakni.

Bár műtéti úton sikerült eltávolítani, a madár nem tudott felépülni, és vasárnapra elpusztult – írta a The Guardian.

Manukura 2011 májusában kelt ki a tojásból. A röpképtelen nagytestű madár nem albínó kivi volt, hanem a leucizmus nevű genetikai állapot miatt volt fehér tollazatú. Az új-zélandi Pukaha Mount Bruce természetvédelmi központ információi szerint ő volt az az első fehér kivi, amely tenyészprogramjuk eredményeként bújt ki a tojásból.

A különleges madár miatt jelentősen megnőtt a természetvédelmi központ látogatóinak száma.

Manukura a központ „nagyköveteként” a ritka állatfajok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet. Nagy rajongótábora volt, képeskönyvet ihletett, játékokat mintáztak róla és emléktárgyak is készültek a képmásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!