John F. Kennedy halála

2017.11.07. 14:37

Elárverezik Lee Harvey Oswald gyilkosának kéziratát

Jack Ruby részletesen leírja, mi vezette tettéhez.

Picture dated 22 November 1963 of US President John F. Kennedy's murderer Lee Harvey Oswald during a press conference after his arrest in Dallas. Lee Harvey Oswald was killed by Jack Ruby on 24 November on the eve of Kennedy's burial. AFP PHOTO / AFP PHOTO / STRINGER

A John F. Kennedy elnök gyilkosát, Lee Harvey Oswaldot lelövő Jack Ruby börtönben írt kéziratát bocsátják szerdán árverésre Bostonban.

Az RR Aukciósház tájékoztatása szerint a 24 oldalas dokumentumban Ruby részletesen beszámol arról, hogy mit tett attól kezdve, amikor 1963. november 22-én Oswald meggyilkolta Kennedyt addig, amíg két nappal később a rendőrségi őrizetben lévő gyilkost lelőtte.

Ruby már a gyilkosságért való elítélése után írta le a történteket. Családja szerint a védelmében használták volna fel egy esetleges új tárgyaláson, hogy bizonyítani tudják, Oswaldot nem előre megfontolt szándékkal ölte meg.

A Ruby elleni ítéletet később eljárási hibák miatt megsemmisítették, ám mielőtt az új tárgyalást megtartották volna, rosszul lett a börtönben, kórházba szállították, és egy műtétet követően elhunyt.

A szerdai árverésen licitálni lehet még egy éremre is, amit Kennedy a Harvard Egyetemen kapott. A 38 milliméter átmérőjű bronzérem, amelyen a Harvard pecsétje látható, akár 25 ezer dollárért (6,7 millió forintért) is elkelhet az előzetes becslések szerint.

Borítókép: Lee Harvey Oswald

AFP PHOTO / STRINGER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!