Vérszívó

2020.11.17. 18:13

Egyre gyakrabban támadják az embert a halálos csípésű kullancsok

Több mint kétszer akkora valószínűséggel csíp meg embert az alapvetően kutyákon táplálkozó, halálos csípésű kullancs, amikor megemelkedik a hőmérséklet – állapították meg kutatók a klímaváltozás kockázatait hangsúlyozva.

Forrás: Shutterstock

Az akár halálhoz is vezető Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó kullancs 2,5-szer nagyobb valószínűséggel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik közölte a kaliforniai Davis School of Veterinary Medicine.

A globális vizsgálat eredményei rávilágítanak, hogy a klímaváltozásnak negatív hatásai lesznek az emberi egészségre, ahogyan a hő okozta stressz, a szélsőséges időjárás és a halálos betegségek egyre gyakoribbak lesznek hangsúlyozták a kutatók.

A kutatás biztosan megmutatta, hogy ha forróbb az időjárás, és ez már egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy több kullancs fog az emberekbe csípni. Ez egyre nagyobb probléma lesz

mondta a kutatást vezető Laura Backus.

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek.

Az Egyesült Államokban is megemelkedett a Sziklás-hegységi foltos lázas esetek száma:

2000-ben még kevesebb, mint 500 eset fordult elő, 2017-re már 6200-ra nőtt az esetszám az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) adatai szerint.

Az RMSF kezelhető antibiotikumokkal, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha a fertőzés már elharapózott.

A kullancsok okozta megbetegedések száma az Egyesült Államokban több mint duplájára, csaknem 48 ezerre emelkedett 2004-ről 2018-ra a CDC szerint.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!