Élőben közvetítik

2021.04.01. 16:45

Egyiptomi fáraók múmiái vonulnak fel a hétvégén Kairóban

Huszonkét ókori egyiptomi uralkodó múmiáját szállítják át szombaton a kairói Egyiptomi Múzeumból az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának új épületébe, a múmiák végleges nyughelyére. Az eseményt a Fáraók arany felvonulása címmel rendezik meg.

Forrás: Shutterstock

A 22 „felvonuló” múmia között van 18 fáraó és négy uralkodónő múmiája. Az április 3-i menetben látható az újbirodalom négy uralkodója: II. Amenhotep, IV. Tutmozisz, III. Amenhotep és Teje királynő. Továbbá a parádén vonul majd Hatsepszut királynő, I., II. és III. Tutmózisz fáraó, Szekenenré Ta-aa fáraó és Ahmesz-Nofertati királynő múmiája is.

Az óvárosi Fusztat negyedben lévő Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeuma (NMEC) vasárnap nyílik meg, de a közönség csak április 18-tól látogathatja.

A fáraók felvonulása helyi idő szerint szombaton délután hat órakor kezdődik. Mindegyik múmiát külön, feldíszített járművön, a szükséges körülmények biztosításával szállítják.

A menet a 7 kilométeres utat várhatóan 40 perc alatt teszi meg.

A parádét a Kr. e. 16. századi, XVII. dinasztiából származó Szekenenré Ta-aa fáraó vezeti és a Kr. e. 12. századi IX. Ramszesz zárja.

Az eseményt zenés előadások kísérik és élőben közvetíti az egyiptomi televízió.

A múmiákat korszerű, jól felszerelt termekben állítják majd ki az új múzeumban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!