Istenség vagy ember?

2021.01.14. 09:50

Furcsa szobrot leltek a régészek, a Csillagok háborújában láttunk ilyen fejdíszt

A különös, mintegy két méter magas alkotást Mexikóban találták a kutatók.

Balra a most felfedezett titokzatos nőalak, jobbra pedig a Csillagok háborújából ismert Ahsoka Tano

Forrás: María Eugenia Maldonado Vite; Shutterstock

A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet jelentése szerint a titokzatos, körülbelül 500 éves műtárgy egy nőt ábrázol, aki egy nagy, a Csillagok háborúja filmből ismert fejdíszhez hasonlót visel – írja az Origo.

A mészkőszobor egy bonyolult ruhákba öltözött, ékszerekkel, többek között egy vastag nyakláncon függő, kör alakú medállal (amelyet oyohuallinak hívnak), bojtszerű fülbevalókkal ékesített fiatal nőt ábrázol, aki egy olyan fejdíszt is kapott, amelyhez hasonlót a Csillagok háborúja-univerzumban láthatunk Ahsoka Tanón, a jedik egykori tanítványán.

„Ahogy Ahsoka Tano, úgy ez a titokzatos nő is kulcsszerepet játszhatott a maga idejében – mondta María Eugenia Maldonado Vite, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) Veracruz Center régésze a LiveScience online tudományos portálnak.

– A szobor valószínűleg egy elit nőt és nem pedig egy istenséget ábrázol, amire a testtartása és az öltözete miatt következtethetünk.”

A titokzatos tárgyra a gazdálkodók bukkantak a mexikói Veracruz államban, Hidalgo Amajac városában. Értesítették a szakembereket, akik megállapították, hogy a szobor valószínűleg a késő posztklasszikus időszakból (1450–1521) származik, és a Huastec-kultúrára emlékeztető vonásokkal rendelkezik, akik az őslakos népek leszármazottjainak csoportját képviselik, és akik a Mexikói-öböl part menti régiójában telepedtek le.

Balra a most felfedezett titokzatos nőalak, jobbra pedig a Csillagok háborújából ismert Ahsoka Tano
Fotó: María Eugenia Maldonado Vite; Shutterstock

„A valószínűleg fontos női uralkodó szobrának a felfedezése megerősíti a nők aktív részvételét a Huastec-kultúra társadalmi és politikai struktúrájában” – mutatott rá Alejandra Frausto Guerrero, Mexikó kulturális titkára.

A mintegy kétméteres mészkőszobor a legszélesebb pontján csaknem hatvan centiméter, vastagsága pedig huszonöt centiméter. Aljára egy „tüskét” helyeztek, amely lehetővé tette a női alak függőleges elhelyezését a földben. A szoboralak arca tágra nyílt szeme miatt meglepettnek tűnik. Elhelyezkedése a tudósok szerint arra utal, hogy

mind a Huastec-, mind az azték kultúrában fontos helyet kapott.

A régészek most azt tervezik, hogy tovább tanulmányozzák a szobrot, valamint további tárgyi emlékek után kutatva azt a gyümölcsöst, ahol a műemléket megtalálták.

A szobor valószínűleg egy elit nőt, nem pedig egy istenséget ábrázol
Fotó: María Eugenia Maldonado Vite

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!