1943-ban készült

2021.03.02. 19:50

Churchill egy festményét bocsátotta árverésre Angelina Jolie

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egy 1943-as festménye több mint nyolcmillió fontért kelt el Londonban, a műalkotást Angelina Jolie amerikai színésznő bocsátotta árverésre családi gyűjteményéből.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Christie's hétfői közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotást 8,285 millió fontért vette meg új tulajdonosa, az aukciósház korábban úgy becsülte, hogy 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni.

A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt.

A kép 1943 januárjában, a casablancai konferencia után készült, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól.

A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

A festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert.

Borítókép: Winston Churchill szobra Torontóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!