Paleontológia

2020.05.29. 17:32

Bizarr külsejű ősi lény maradványaira bukkantak Nagy-Britanniában

A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában, ahol most először bukkantak rá a repülő őshüllők rendjének egy ilyen képviselőjére.

Forrás: Shutterstock

A különös formájú ősmaradványt egy fosszíliavadász találta kutyasétáltatás közben a Wight-szigeti Sandown-öböl térségében

olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Mivel nem volt biztos benne, hogy mit talált, a férfi átadta a leletet a Portsmouthi Egyetem paleontológus hallgatójának, Megan Jacobsnak, aki első ránézésre egy Pterodactylus állkapocscsontjaként azonosította a leletet. A későbbi vizsgálatok ezt megerősítették.

Az elemzések azt is kimutatták azonban, hogy nem egy közönséges Pterodactylus-állkapocsról van szó.

Ebben nem voltak fogak és nagyon hasonlított a pteroszauruszok egy bizarr csoportja, a Tapejaridae tagjainak állkapcsához.

Ennek a családnak az egyedei azonban elsősorban Kínából és Brazíliából ismertek, Nagy-Britanniában soha ezelőtt nem találtak még ilyen fosszíliát.

A Wight-szigeten talált példányt egy eddig ismeretlen faj képviselőjeként azonosították a szakemberek és a Wightia declivirostris tudományos nevet kapta.

Jacobs szerint noha a szigetről csak egy csonttöredék került elő, a leleten a Tapejaridae állkapcsára jellemző minden sajátosság megfigyelhető, köztük a megannyi apró lyukacska, amelyekben a táplálékészlelést segítő apró érzékelőszervek voltak és a lefelé görbülő, hegyes csőr.

A Brazíliában és Kínában feltárt teljes fosszíliák azt mutatják, hogy az állatok fejét nagyméretű taréj díszítette, amely néha kétszer akkora volt, mint a koponyájuk. Ez a taréj valószínűleg eltérő volt a nemeknél és élénk színekben pompázhatott

tette hozzá a szakember.

Az ősmaradvány felfedezője a Dinosaur Isle nevű helyi múzeumnak adományozta a leletet, amelyet a jövőben valószínűleg ki is állítanak az intézményben.

A Portsmouthi Egyetem egy kutatócsoportja tavaly a Tapejaridae család egy másik faját is felfedezte Észak-Afrikában (Marokkóban): az az Afrotapejara zouhri tudományos nevet kapta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!