Strandszezon

2021.07.28. 18:38

Biológiai és kémiai eszközökkel is írtják a szúnyogokat a Balatonnál

Jelenleg földi biológiai szúnyoggyérítést végeznek, jövő héten pedig kezdik a földi kémiai beavatkozást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A földi biológiai szúnyoggyérítést a kisebb dél-kelet balatoni, partközeli területeken végzik. Jövő héten pedig a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban.

A Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője, Sáringer-Kenyeres Tamás elmondta, hogy idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összefogásával megvalósuló balatoni szúnyoggyérítés. Hozzátette, a korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető.

A héten mindössze kétszáz hektárnyi területen lesz szükség biológiai beavatkozásra a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területein. A gyérítéssel kapcsolatban a szakértői csoport kiemelte, hogy az eljárás a méhekre semmiféle veszélyt nem jelent. Elmondták továbbá, hogy az új uniós elvárásoknak megfelelve hazánkban is a földi beavatkozások lesznek a jövő a meghatározóak. Légi kémiai szúnyoggyérítésre pedig csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem is volt példa a Balatonnál. Összesen tehát két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt idén az üdülőrégióban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!