még nincs neve

2021.05.18. 07:31

Azonosítottak egy eddig ismeretlen őskrokodilfajt

Egy nyolcmillió éves koponya alapján azonosítottak a kutatók egy eddig ismeretlen, mára kihalt krokodilfajt Ausztráliában.

MANAUS RIO NEGRO Skull of Black Caiman on the bank - Amazonas Brazil. Biosphoto / Sylvain Cordier (Photo by Sylvain Cordier / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: AFP / Biosphoto

Fotó: Sylvain Cordier

A fosszíliát még 2009-ben fedezték fel az Ausztrália középső és északi részét magába foglaló Északi területen, Alice Springstől nagyjából 200 kilométerre – olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek eredetileg úgy vélték, hogy a már kihalt Baru nemzetség egy ismert képviselőjének megkövesedett maradványára bukkantak, ám egy új tanulmány ezt megcáfolta.

Az Északi terület Múzeumának és Művészeti Galériájának földtudományi részlegén dolgozó Adam Yates szerint a koponyát a közép-ausztráliai Alcoota lelőhelyen tárták fel.

A szakember szerint az újonnan azonosított faj, amely várhatóan 2022-ben kap tudományos nevet, anatómiailag több szempontból is különbözik a többi krokodiltól.

„Ez volt a Baru nemzetség legrobosztusabb tagja.

Különösen nagy fogai voltak, ebből adódóan viszont a többi krokodilhoz képest kevesebb foggal rendelkezett”

- mondta Yates, hozzátéve, hogy ez az ősi krokodil nagyméretű zsákmányokra vadászott.

A múzeum egyik tárlatán a Baru nemzetséggel is megismerkedhetnek a látogatók és bár a 2009-ben feltárt koponya nem látható a tárlaton,

az őskrokodil egy háromdimenziós nyomtatással készült csontvázát szemügyre vehetik az érdeklődők.

Yates szerint a koponya pontos azonosítását egyebek között nehezítette, hogy az ehhez hasonló fosszíliák megtisztítása és helyreállítása rengeteg időt vesz igénybe.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!