fontos adatok

2019.01.10. 14:16

Az elefánttól a csótányig – állományszámlálás az állatkertben

Minden év elején megmérik a Veszprémi Állatkert állatait, hogy folyamatosan nyomon követhető legyen növekedésük, gyarapodásuk.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nagy Lajos

Négy méternél is hosszabbra nőtt a Veszprémi Állatkert szalagos tigrispitonja – derült ki az intézmény csütörtöki sajtónyilvános rendezvényén, ahol bemutatták, hogyan mérik fel az állatállományt.

Török László igazgató elmondta, hogy a Veszprémi Állatkertben 92 faj 624 példánya látható. Év elején minél több pontos adatot, méretet próbálnak gyűjteni az állatokról, ahol lehetséges, megmérik testhosszukat, magasságukat, megbecsülik súlyukat. Így az éves állapotfelmérésen túl hosszú távon egy olyan adatbázis is kiépül, melyben pontosan nyomon követhető az állatok fejlődése, növekedése, testtömeg-gyarapodása.

A leghosszabbnak a csütörtökön a sajtó nyilvánossága előtt lemért, mintegy 415 centiméter hosszú szalagos tigrispiton bizonyult, a húszéves, közel 37 kilós állat már kilenc éve él a Veszprémi Állatkertben. A legkisebb állatok a botsáskák és az alig 6,5 centi hosszú madagaszkári bütyköscsótányok lettek.

Török László hozzátette: az állatkert legnagyobb állata Nuka, az ázsiai elefántbika és Pablo, a szélesszájú orrszarvú, súlyuk megközelíti a három tonnát. A legmagasabb pedig a Rotschild-zsiráfok csapatának hímje, a 4,3 méter magas Kibo lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!