törvénysértés

2021.02.24. 07:30

A zöldpárti városvezetés kiiktatta a húst a menzákról

A koronavírus elleni hatékonyabb védekezéssel indokolták, hogy húsmentes menüre állt át mintegy kétszáz iskola menzája, ám az ellenzék hevesen tiltakozik ellene. A belügyminiszter szerint ez elfogadhatatlan kirekesztés bizonyos társadalmi rétegekkel szemben, ráadásul a kormányrendeletnek sem felel meg.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lyon zöld-párti városvezetésének javaslatára teljes mértékben kiiktatják az iskolai menzáról a húst. A városvezetés elmondása alapján ezzel a rendelkezéssel a koronavírus elleni védekezés hatékonyságát segítenék elő – írja a V4NA.

A történtekről beszámoló BFMTV értesülései szerint hétfőtől kizárólag húsmentes ételeket szolgálnak fel a város több mint kétszáz iskolájában.

A döntést azzal indokolta Stéphanie Léger polgármester-helyettes, hogy ha csak egyféle étel szerepel a kínálatban, akkor sokkal kevesebb ideig állnak sorban az ételosztásnál a tanulók,

így az előírt két méteres távolság is sokkal könnyebben betartható. Tehát jobban megfelelnek az egészségügyi előírásoknak.

Stéphanie Léger elmondása alapján azért döntöttek a húsmentes menü mellett, mert ez felel meg a legszélesebb réteg igényeinek, beleértve azokat a tanulókat, akik nem esznek sertéshúst. Azt azonban hangsúlyozta, hogy nem vegetáriánus étrendről van szó, mivel a hal és a tojás továbbra is szerepel az étlapon. A döntés értelmében tehát hétfőtől egészen a húsvéti szünetig a francia nagyváros több mint kétszáz iskolájában nem kapnak húst a diákok, amit az ellenzék nagy felháborodással fogadott.

Béatrice de Montille republikánus képviselő úgy véli, hogy a gasztronómia városának is nevezett Lyonban a zöldpárti városvezetés arra használja az egészségügyi válságot, hogy ideológiai intézkedéseket hozzon mindenféle konzultáció nélkül.

A történtekre felfigyelt Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki szerint az intézkedés azon túl, hogy elfogadhatatlan sértés a francia gazdák és hentesek ellen,

súlyos kirekesztés bizonyos társadalmi rétegekkel szemben,

mivel sok, a munkásosztályból származó gyermek tányérjára csak az iskolai menzán kerül hús.

Nem hagyta szó nélkül a lyoni városvezetés döntését a francia agrárminiszter, Julien Denormandie sem, aki szerint az ideológiának nincs helye a gyermekek tányérján.

A fiataloknak meg kell adniuk, amire szükségük van és a hús is ezek közé tartozik.

Hozzátette, hogy a történtekkel kapcsolatban egyeztet a megyei prefektussal.

A belügyminiszter bejegyzésére reagált Lyon polgármestere, Grégory Doucet is, aki leszögezte, hogy az egyféle menüt egészségügyi okokból vezették be az iskolákban. Hozzátette, hogy az előző polgármester, Gérard Collomb tavasszal, a koronavírus első hullámának idején hasonló intézkedést vezetett be, amit akkor nem kifogásolt a kormány.

Ám hiába hivatkozik a polgármester a koronavírus elleni védekezésre és az egészségügyi okokra, a l'Opinion nevű lap értesülései szerint

az önkormányzat döntése ellentétes a hatályos jogszabállyal.

Az iskolák étrendjét ugyanis az országos táplálkozás-egészségügyi program (Programme National Nutrition Santé, PNNS) határozza meg. Ez szigorúan szabályozza, hogy milyen gyakran kell húst felszolgálni. A kormányrendelet egyértelműen kimondja, hogy egy húsz napos periódus alatt legalább négy alkalommal kell a diákoknak fehérjét tartalmazó ételt felszolgálni, ami lehet marha, borjú, bárány vagy belsőség és ugyanannyi alkalommal kell halat biztosítani.

Borítókép: Lyon látképe a Notre Dame de Fourviere bazilika tetejéről / Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!