felelőtlenség

2020.11.02. 18:02

A tavalyihoz képest duplájára nőtt a tüzesetek száma az amazóniai esőerdőkben

A Természetvédelmi Világalap szerint a brazil kormány a felelős a kialakult helyzetért, mert engedélyezték az erdők kivágását.

Idelia Lima Lisboa, wife of a farmer who set fire to rainforest around his property, tries to clear a path of dry leaves as the fire approaches their house in an area of Amazon rainforest, south of Novo Progresso in Para state, Brazil, on August 15, 2020. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: CARL DE SOUZA

Megugrott októberben a tüzek száma az Amazonas-vidék brazíliai esőerdeiben, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) műholdjai 17 326 tüzet észleltek, ami több mint kétszerese a 2019 októberi adatnak.

Az INPE adati szerint a tüzek száma a térségben 25 százalékkal nőtt 2020 első 10 hónapjában.

Az amazóniai esőerdők irtása Jair Bolsonaro elnök 2019-es hatalomra jutása óta terebélyesedik. Az államfő a térség fejlesztését hirdette meg a szegénység felszámolása céljával, ám környezetvédők szerint politikája az illegális fakivágást, a bányászat és az állattenyésztés elterjedését segíti.

Az erdőtüzek száma idén rekordnagyságúra nőtt, már az év első tíz hónapjában több tűz volt, mint 2019 egészében, amikor Brazília kihívta a nemzetközi közösség bírálatát az amazóniai esőerdők megsemmisítésének mértékével.

A tüzek annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány július 16-tól betiltotta a tűzgyújtást a térségben a vetési szezon előkészítése miatt. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kormány kudarcot vallott abban, hogy megakadályozza az erdőirtást.

„Az erdőirtás mértékének növekedésével az elmúlt években a kormány nem vette figyelembe a kutatók figyelmeztetéseit arról, hogy az erdőirtás és az erdőtűz kéz a kézben jár. Az erdők kivágása után a bűnözők tüzeket gyújtanak, hogy megtisztítsák a területet a felgyülemlett szerves anyagtól” – mondta Mariana Napolitano, a WWF Brazília tudományos igazgatója.

Pantanalban, a világ legnagyobb mocsárvidékén szintén nőtt a tüzek száma októberben az egy évvel ezelőttihez képest. 1998 óta idén jegyezték fel a legtöbb tüzet a térségben.

Október 25-ig egy év alatt a mocsárvidék 28 százaléka leégett a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem adatai szerint, ez majdnem akkora térség, mint Dánia területe.

Napolitano annak a reményének adott hangot, hogy az esős évszak beköszöntével csökkeni fog az esőerdők és a mocsarak megsemmisítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!