Paleontológia

2020.11.12. 16:31

A pteroszauruszok egy rejtélyes új faját fedezték fel

A pteroszauruszok egy eddig ismeretlen faját azonosította az angliai Portsmouth-i Egyetem egyik hallgatója több mint 100 évvel ezelőtt felfedezett ősmaradványok átvizsgálásakor.

Forrás: Shutterstock

A 26 éves Roy Smith a Cambridge-i Egyetem Sedgwick Földtudományi Múzeumában, valamint a Brighton és Hove-i Booth Természettudományi Múzeumban őrzött fosszíliákat elemezte írja a BBC hírportálja.

Ezeket az ősmaradványokat a cambridgeshire-i mocsaras Fens-vidék egyik lelőhelyén fedezték fel munkások 1851 és 1900 között.

A fosszíliák egy részét annak idején cápagerincnek vélték, Smith azonban rájött, hogy valójában fogatlan pteroszauruszok állkapocstöredékeiről van szó.

A doktorandusz szerint a fosszílián látható aprócska lyukakban idegek futottak, amelyek a táplálkozásban játszottak szerepet. A cápák gerincében nincsenek ilyenek lyukak, ám a korai paleontológusok ezeket nem vették észre.

Két példány a pteroszaurusz rend Ornithostoma nemébe tartozik, ám van egy további fosszília, amely egyértelműen különbözik ezektől és egy új fajt képvisel, ez egy paleontológiai rejtély

jegyezte meg Smith, hozzátéve, hogy az ősmaradvány töredezettsége miatt az új fajnak nem lehet nevet adni.

A doktorandusz szerint nem valószínű, hogy a lelőhelyen sikerül újabb töredékeket találni, ám ígérete szerint amint véget érnek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, beleássa magát a többi múzeum gyűjteményébe az új faj esetleg további maradványai után kutatva.

Az eredményeket a The Proceedings of the Geologists' Association című folyóirat publikálta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!