feltevés

2018.08.28. 14:54

A hideg lett a Neander-völgyi ember veszte

Két romániai barlang cseppköveit vizsgálva jutottak erre a kutatók.

Az utolsó jégkorszak idején ismétlődő szélsőségesen hideg periódusok hozzájárulhattak a neandervölgyi ember kihalásához egy új tanulmány szerint.

A Kölni Egyetem Geológiai és Ásványtani Intézetének munkatársa, Michael Staubwasser vezette kutatócsoport szerint ezek a hideg intervallumok egybeesnek azokkal a korszakokkal, amelyekből nem maradtak fenn neandervölgyiekre utaló nyomok.

Ez arra utal, hogy a hideg periódusok által kiváltott ökológiai stressz mérvadó volt a neandervölgyiek ciklikus visszatérése és a modern emberek elterjedése szempontjából – írják a kutatók a Proceedings című szaklapban bemutatott tanulmányukban.

A neandervölgyitől a modern ember dominálásáig vezető átmenet Európában 45 ezer éve kezdődött. A neandervölgyiek alig néhány ezer évvel azután, hogy a Homo sapiens megjelent Európában, kihaltak.

A kutatók sokáig vitáztak azon, mi történhetett, sokan a klímaváltozást okolták, más magyarázatok szerint járványok törhettek ki, vagy az újonnan érkezettek miatt elfogyott a neandervölgyiek tápláléka.

Staubwasser és kollégái két romániai barlang cseppköveit vizsgálták meg, és az adatokból arra következtettek, hogy a 44 és 40 ezer évvel ezelőtti időszakban két szélsőségesen hideg időszak zajlott le. Az első, mely 44 ezer éve kezdődött és egy évezreden át tartott, egybeesik azzal az időszakkal, amelyből a Duna térségében hiányoznak mind a neandervölgyiektől, mind a modern embertől származó tárgyak. A második ilyen időszak mintegy 40 800 éve kezdődött és 600 éven át tartott, ebből az időszakból a mai Franciaország területéről hiányoznak ezek az emlékek.

„Ez arra utal, hogy a mindig szárazsággal együtt járó hideg időszakok alatt a neandervölgyi populáció jelentősen visszaesett”

- mondta Staubwasser.

A neandervölgyi ember sok vidéken túlnyomórészt hússal, főként nagyvadakkal táplálkozott, amit jelentősen befolyásoltak a hidegbetörések. Az erdőket ekkor bokros legelők váltották fel. Az emiatt elnéptelenedett területeket a modem ember vette át, amely valószínűleg jobban alkalmazkodott a körülményekhez – vélik a kutatók.

A periodikusan jelentkező ökológiai stressz és a megváltozott környezeti feltételek több elnéptelenedési és újra benépesülési ciklust indítottak el Európában.

Azt, hogy a neandervölgyi emberek kihalása éghajlati változásokkal állhat összefüggésben, korábbi tanulmányok is sugallták.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / iurii

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!