mit tud róla?

2018.07.23. 19:45

A gólyatöcs lesz 2019-ben az év madara

A Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indított Év madara programjának célja, a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Csongrád, 2017. április 6. Egy gólyatöcs (Himantopus himantopus) a csongrád-bokrosi Sóstóban 2017. április 3-án.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Kovács Attila

A július 3-tól 23-ig tartó szavazás alatt a három jelölhető madárfajra, a gólyatöcsre, a gulipánra és a nagy pólingra összesen 8993 szavazat érkezett, a gólyatöcs 3617 szavazattal nyerte a versenyt – emelte ki a Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményében.

Az MME 1979-ben indított Év madara programjának célja, a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

A 2019 év madara címet elnyerő gólyatöcs kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva, és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkel, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Vonuló állat, márciusban-áprilisban érkezik meg Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, valamint kidolgozza azokat a közösségi programokat, amelyek segítségével a faj előfordulása által érintett helyi csoportok a tavaszi hazatéréskor, a költési időszakban, majd az őszi vonuláskor is be tudják mutatni a fajt.

Borítókép: Gólyatöcs a csongrád-bokrosi Sóstóban

Forrás: MTI FotóKovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!