Új rekord

2021.08.17. 18:29

62,8 billió számjegyig jutottak el a pí értékének meghatározásában

A pí kiszámításában szerzett tapasztalatokat a DNS elemzésénél is hasznosíthatják majd.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Svájci kutatók új rekordot állítottak fel a pí matematikai állandó meghatározásában, 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értéket. A korábbi, 2020-as világrekord 50 billió számjegyes pontosságú volt. A svájci kutatók egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, vagyis az előző rekordnál 3 és félszer gyorsabban számolták ki a pontosabb értéket.

A Graubuendeni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közleménye szerint az intézmény adatelemzési, vizualizációs és szimulációs központjának számítása majdnem kétszer olyan gyors volt, mint a Google felhőjét használó, 2019-es rekordja.

A kutatók most azt várják, hogy a Guinness Rekordok Könyve hitelesítse a teljesítményüket. Addig is csak az utolsó 10 számjegyet hozták nyilvánosságra, amelyek a 7817924264.

A pí egy kör kerületének és átmérőjének a tizedesvessző utáni végtelen számú számjeggyel rendelkező hányadosát jelenti. A kutatók nagy teljesítményű számítógépek segítségével egyre tovább próbálják növelni az állandó pontosságát, amelynek első 10 számjegye 3,141592653.

A svájci csapat szerint a pí kiszámításában szerzett tapasztalataikat más területeken is kamatoztathatják, például a DNS-elemzésben, a folyadékdinamika szimulációjában és a szövegelemzésben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!