Katasztrófa

2022.09.28. 10:30

Lecsapott Vietnamra a Noru tájfun

Lecsapott Vietnamra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva - közölte a helyi meteorológiai intézet.

A Vietnami Hírügynökség által közreadott képen katonák takarítják a törmeléket a Noru tájfun elvonulása után Da Nangban 2022. szeptember 28-án.

Forrás: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség

Fotó: -

A trópusi ciklon a kora reggeli órákban a tengerparti Quang Nam városnál érte el a szárazföldet, és Da Nang tartomány felé haladt tovább négyes kategóriájú viharként, óránként 117 kilométer sebességgel

- olvasható a közleményben.   

A ciklon vasárnap a legerősebb idei viharként csapott le a Fülöp-szigetekre, és legalább nyolc ember halálát okozta. Vietnamból halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de legalább kilencen megsérültek, miközben megpróbálták megerősíteni házaikat.  

A Vietnami Hírügynökség által közreadott kép a Noru tájfun által kidöntött fatörzsek egyikéről Da Nangban 2022. szeptember 28-án.
Fotós: - / Forrás: MTI/EPA/Vietnami Hírügynökség

 

A vietnami meteorológiai hatóság arra figyelmeztetett, hogy az ország középső részein, Quang Tri és Quang Ngai tartományok között további heves esőzésekre kell számítani, becslések szerint 150-250 milliméternyi csapadékkal. Egyes helyeken az eső mennyisége elérheti a 300 millimétert, ami földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okozhat.   

A vihar miatt tíz repülőtér zárva maradt, a Vietnam Airlines állami légitársaság pedig közölte, hogy 148 járatot töröltek, ami összesen mintegy 14 ezer utast érint.   

A helyi hatóságok a vihar miatt kedden több mint 270 ezer katonát mozgósítottak, a lakosok pedig homokzsákokkal erősítették meg otthonaikat. 

A központi partvidék veszélyeztetett területein élő több százezer embert kimenekítették a vihar elől.   

A tájfun várhatóan erejét veszti és eloszlik, amint átvonul a szárazföldön és eléri Közép-Vietnam hegyvidéki részének kávétermelő területeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!