Testi-lelki egészség

2022.09.14. 12:16

A természetben töltött idő csökkenti a stresszt

A kutatók évtizedek óta kutatják a mentális egészségi különbségeket a vidéki és városi környezetben élők között. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a természetben eltöltött idő pszichológiai előnyökkel járhat, csökkentheti a stresszt és a negatív érzelmeket.

A séta önmagában nem elég, a természettel való kapcsolat segíti a stresszoldást

Forrás: Shutterstock

A természet emberre gyakorolt hatásának iderendszeri hátterét még kevéssé ismerjük.

A stresszfeldolgozásban is résztvevő amygdala vizsgálata során kiderült, hogy a vidéki területeken élő embereknél az adott agyterület stressz hatására kevésbé aktiválódik, mint a városlakóknál.

Sonja Sudimac idegtudományi kutató és a Molecular Psychiatry szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője szerint nem világos, hogy teljes mértékig a természetre vezethető mindez vissza, vagy pedig más tényezők is szerepet játszottak a kutatási eredményeknél. Éppen ezért egyedülálló kísérletet végeztek, hogy pontosabban vizsgálhassák a természetben töltött idő közvetlenül csökkenti-e stresszreakcióinkat, és ha igen, akkor hogyan.

Körülbelül 60 önkéntest toboroztak, akiket megkértek egy MRI-vizsgálatra. A tudósok ezután több teszt során követték nyomon az amygdala aktivitását, hogy megmérjék a résztvevők stresszszintjét.

Az alapmérések megállapítása után véletlenszerűen megkérték néhány tesztalanyt, hogy tegyenek egy hatvan perces sétát akár a városban, akár az erdőben. A résztvevők ezután visszamentek a laboratóriumba, ahol megismételték a képalkotó teszteket.

Az erdőből visszatérteknél kivétel nélkül csökkent stresszszintet tapasztaltak, míg a városi útvonalon sétálóknál nem volt kimutatható változás az amygdala aktivitásában. 

A szakemberek szerint ezek az eredmények  azt mutatják, hogy a természetben eltöltött idő csökkentheti az idegi aktivitást, de arra is utalnak, hogy nem maga a séta, hanem a természetben eltöltött idő okoz javulást.

Kimutattuk, hogy az amygdala aktivizációja csökkent a természeti sétát követő stresszes feladatok során, míg a városi mozgás után ugyanolyan maradt

– írták a kutatók a most publikált tanulmányban, amit a ZME Science online tudományos lap idéz. Az eredmény határozottan a természet üdvözítő hatása mellett érvel, szemben a várossal, amely további stresszfaktorokat okozhat.

A tanulmány így megerősítette a tervezési politikák fontosságát a városokban elérhető zöldterületek kialakításában, hogy azok javítsák a lakosság mentális egészségét és általános jólétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!