Halálos zsineg

2022.08.20. 12:10

Üvegszálas papírsárkányzsineg ölt meg egy hatéves fiút Indiában

A kisfiút az édesapja vitte hazafelé az észak-indiai Ludhijána városban, amikor a moped belefutott a zsinegbe, amely pillanatok alatt a gyermek nyaka köré tekeredett. A fiú a motor kormánya és apja közé szorult, a kórházba szállítás után meghalt – írta csütörtökön a The Guardian online kiadása.

Illusztráció (Shutterstock)

Indiában nem ez volt az első eset, amikor halálos balesetet okoztak az üvegszállal bevont papírsárkányzsinegek: az ázsiai ország augusztusban ünnepli a brit uralom alóli felszabadulásnak 75. évfordulóját, amit országszerte sárkányeregetéssel is ünnepelnek.

A sárkányok a szabadságot és a függetlenséget szimbolizálják, de a sárkányeregetés népszerű időtöltésnek számít a környező országokban is. A sárkányokkal párharcokat vívnak, és az üvegszálas zsineg hatékonyabbá teheti a támadást a rivális sárkányára. 

A gondot az okozza, hogy az elvesztett vagy levált zsinegek fákon vagy épületeken fennakadva óriási veszélyt jelentenek, ebben az évben már három további motoros halálát okozták.


Az üvegszálas röptetőzsineg árusítása a halálesetek miatt hat éve illegális Indiában, de kereskedelmük továbbra is virágzik. Hétfőn Újdelhiben madarak százai sérültek meg, miután belegabalyodtak a fákon fennakadt zsinegekbe.

A több mint 20 millió lakosú főváros rendőrsége ellenőrzésekkel, felvilágosító kampányokkal próbálja visszaszorítani a zsinegek kereskedelmét. Legújabb ötletük az, hogy az iskolákban előadásaikon kérik arra a gyerekeket, hogy se ők, se szüleik ne vásároljanak ilyen zsineggel ellátott papírsárkányt. A motorosok pedig egy olyan speciális nyakvédővel próbálják megelőzni a baleseteket, amelyet ragasztószalaggal rögzítenek magukra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!