Ukrajnai háború

2022.08.09. 20:30

Megnyitott az Ökumenikus Segélyszervezet ukrán menekülteket támogató budapesti központja

Megkezdte működését az Ökumenikus Segélyszervezet ukrán menekülteket támogató központja Budapesten; a VIII. kerületi intézményben természetbeni adományokkal látják el a rászorulókat, valamint információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújtanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet keddi közleményében azt írta, nemzetközi szinten is jelentős ukrajnai humanitárius szerepvállalásuk mellett Magyarországon is fontos résztvevői a menekülteket segítő munkának.

Közölték: az elmúlt hónapokban kialakított segítő szolgáltatásokat immár a Budapest VIII. kerületében létrehozott új intézményben, az ukrajnai menekülteket támogató központban vehetik igénybe a rászorulók. 

A Baross utca 28. alatti központban az információnyújtás mellett természetbeni adományokkal, képzésekkel, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal, jogi tanácsadással és közösségi programok szervezésével is segítik a szervezet munkatársai az átmenetileg Magyarországon tartózkodó, és az itt letelepedni szándékozó menekülteket.

Ismertették: a központ természetbeni adományokkal (élelmiszerekkel, higiénés eszközökkel, ruhával, gyermekápolási eszközökkel) látja el a rászorulókat és hangsúlyt fektet majd az integrációt segítő szolgáltatásokra is azoknak, akik Magyarországon szeretnének maradni.

Az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, illetve felnőttképzések mellett a gyermekek gondozásában és a nyelvtanulásban is segítenek majd a központ munkatársai. Külön figyelmet fordítanak a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékossággal élők és az idősek támogatására. A felnőtteknek és a gyermekeknek egyaránt szerveznek közösségi, illetve közösségépítő szabadidős és szemléletformáló programokat, hangsúlyt helyezve többi között a tehetséggondozásra és a társadalmi integráció segítésére is - írták.

Borítókép: az ukrajnai háború elől menekülőknek szánt adományokat szortíroznak és dobozolnak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei a szervezet budapesti raktárában 2022. március 18-án (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!