Óriási az érdeklődés

2022.08.09. 17:00

Két év szünet után újra Sziget: Dua Lipával a Nagyszínpadon kezdődik szerdán a fesztivál

Két év szünet után szerdától újra elindul Európa egyik legnagyobb kulturális rendezvénye, a Sziget Fesztivál. Az érdeklődés óriási, több nap is telt házas lehet.

Éber Sándor

Rendkívüli tempóban fogynak a jegyek a 28. Sziget fesztiválon, a rendezvény első napjára kiadható belépők 95 százaléka már elkelt – közölte az első nap előtti sajtóbejáráson a Sziget főszervezője. Kádár Tamás elmondta, hogy a már most közel áll a telt házhoz a pénteki és a szombati nap is. Ezeken a napokon egyébként Dua Lipa, Justin Bieber (ők ketten egyébként  a legdrágább előadók a rendezvény mezőnyében, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró), illetve a Calvin Harris a Nagyszínpad legnevesebb fellépői. Lapunknak elmondták, hogy a telt ház 75 ezer embert jelent egy nap, ezután teszik ki a megtelt táblát.

KÁDÁR Tamás
Kádár Tamás főszervező a 28. Sziget fesztivál sajtóbejárásán a Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 9-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szervezők a nagy érdeklődés miatt arra kérik a látogatókat, hogy időben, több órával a koncert előtt induljanak el a fesztiválra, ha nem akarnak lemaradni a legnagyobb sztárokról. A bejutást idén alaposan átszervezték, a beléptetést már magán a Hajógyári-szigeten kezdődik, miután a látogatók átkelnek a K-hídon. A szervezők ígérete szerint több bejutási pontot hoztak létre, több helyen is lehet majd átvenni a jegyeket, mint a közelmúltban.

Kádár Tamás elmondta, hogy idén nincs mínusz egyedik és nulladik nap, viszont augusztus 10-től 15-ig hat teljes értékű programnappal, Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várják a látogatókat”. A Szigetre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeznek vendégek, és 54 ország művészei készülnek produkcióval. A legtöbben Nagy-Britanniából Franciaországból, Hollandiából, Németországból és Olaszországból érkeztek.

A 28. Sziget fesztiválra érkező fiatalok az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 9-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eddig megszokott hagyományos nagyobb színpadok, előadóhelyek mint a Nagyszínpad, a Freedome, a Party Arena, a Colosseum újra lesznek, többnyire a korábbi években megszokott helyein. A két legnagyobb sátor, a Freedome és a Party Aréna együtt 25 ezer embert képes befogadni. A 3000 négyzetméteres Nagyszínpad (a játéktér 500 négyzetméteres) környékét némileg átrendezték, nagyobb helyen, mintegy 60 ezren férnek el, felszabadítottak pihenőterületnek egy fás területet is a bódéktól. Lapunknak elmondták, hogy az eddigieknél még hatalmasabb, 400 négyzetméteres ledfal is lesz.

A már korábban említett Nagyszínpad húzónevei lesznek még többek között a Kings of Leon, az Arctic Monkeys, a Bastille, a Tame Impala, Stromae, Levis Capaldi, Sam Fender. Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő Freedome-ban fellép Riles, Woodkid, Caribou, a Princess Nokia,  a Jungle és a Clutch.

A Party Arénában többek között Alan Walker, Steve Aoki, Apashe lesznek a  húzónevek.

Sátrak a Hajógyári-szigeten a 28. Sziget fesztiválon 2022. augusztus 9-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az alternatív elektronikus műfaj legjobbjait ígérik a Colosseumban: Ben Klock, Joris Voorn, Sasha, Matador, Nina Kraviz, Kölsch.

Hetvenhat hektáron nyolcezer ember hozta létre a fesztiválvárost. Naponta több mint 150 koncert, a hat nap alatt mintegy 1000 produkció lesz megtekinthető. Rengeteg zenei stílus lesz elérhető, de koncerteken kívül lesznek cirkuszi programok, sétáló utcaszínház, stand-up, kabaré, táncszínház, filmvetítés. A vendéglátásra több helyen is létrehoztak úgynevezett food courtokat óriás választékkal.

Mi a helyzet a magyar fellépőkkel?

Sok kritikát kapott az utóbbi években a Sziget, hogy nincs elég magyar fellépő. Kádár Tamás erre kedden úgy reagált, hogy ezt most is visszautasítják, mert a hazai fesztiválokat tekintve, most is náluk játszik majd darabszámra a legtöbb itthoni előadó többek között a Carson Coma, Azahriah, Bagossy Brothers Company. A hajógyár Petőfi Stage-en szinte kizárólag magyar művészek lesznek, mint például Barabás Lőrinc, Ricsárdgír, Anima Sound System vagy az Anna and the Barbies.

Borítókép: A 28. Sziget fesztiválra tartó fiatalok érkeznek a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2022. augusztus 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!